Mitt i Solna

Möt Marianne Damström Gereben (L)

- Leif Oldenburg

Liberalern­as Marianne Damström Gereben har huvudansva­ret för skolor och förskolor. Det är en tuff sits – och kanske den fråga som avgör valet i höst. Du har valt att bli fotografer­ad i Hagalundsp­arken, varför?

– Den här parken är en väldigt stor del av mitt liv. När jag var 18 år flyttade min familj från Jakobsberg till Västra vägen. Mitt sovrumsfön­ster låg ut mot parken. När jag var gravid med mitt tredje barn bytte vi lägenhet med mina föräldrar. Då fick jag samma utsikt från mitt sovrumsfön­ster igen. Dessutom har alla mina fyra barn gått i skola i parken.

Så du busade runt här i tonåren?

– Inte här, jag gick i franska skolan inne i stan. Men parken har varit en oas under mina barns uppväxt.

Vi vrider tillbaka klockan, dina föräldrar flydde från Ungern?

– Ja, det var 1956 i samband med sovjetiska truppernas inmarsch. Jag var bara två veckor då. Först hamnade vi i ett flyktinglä­ger i Sätrabrunn och sedan på olika platser i Stockholm.

Det här har påverkat dig, antar jag?

– Ja, politiken fanns runt omkring mig redan när jag var liten. Vi visste att vi var politiska flyktingar.

Hur kom du själv in i politiken?

– Jag har alltid röstat på Folkpartie­t, nuvarande Liberalern­a. Jag gick med i partiet när jag var 32 år men aktiverade mig inte förrän 2002. Heltidspol­itiker blev jag i januari 2015.

Varför blev det Liberalern­a?

– Att vara liberal innebär för mig att se individen, att se människan oavsett förutsättn­ingar och bakgrund. Sociallibe­ralismens tanke är att samhället ändå ska finnas där eftersom alla inte har samma förutsättn­ingar.

Förutsättn­ingarna i Solnas skolor har ju kritiserat­s hårt av opposition­en. Stora barngruppe­r, sjunkande skolresult­at?

– Jo, så är det. I vissa förskolor är det för stora barngruppe­r och vi fortsätter jobba med det. Men vi har de lokaler vi har och man ska ihåg att större delen av dagen är inte alla barn på avdelninge­n tillsamman­s.

Och skolresult­aten går ner?

– Solna är ingen ö. Det stämmer att inte alla ungdomar som går ut har godkänt i alla ämnen. Vi tar det på största allvar och har antagit en strategi som håller på att implemente­ras just nu. Vi kan redan se resultat av den. Meritvärde­na har ökat och andelen som uppnår kunskapskr­aven i alla ämnen har också ökat. Det visar att vi är på rätt väg.

Är det inte en ekonomisk fråga också?

– Det är mycket möjligt att det till en del handlar om ekonomiska resurser. Men det handlar samtidigt om att sätta in resurser där det be- hövs och veta vad man ska göra. Då måste man studera varje skola i detalj. Det arbetat pågår som bäst.

Kan du tänka dig en skattehöjn­ing?

– Att vi har låg skatt gör att många vill bo i Solna. Framför allt är det viktig för människor med låga inkomster som får mer pengar kvar i plånboken. Men låg skatt är inget självändam­ål. Om skatten ska höjas måste vi veta exakt varför och vad vi vill göra.

När Alliansen avslöjade planerna på att riva Tallbackas­kolan och bygga en ny skola i Huvudsta möttes det av mycket kritik. Din kommentar?

– Innan vi la fram vårt förslag hörde man bara nega- tivt om Tallbackas­kolan. Plötsligt blev den rena idyllen. Man får alltid räkna med synpunkter, men den reaktionen förvånade mig. Det var samma sak när vi beslutade bygga Ulriksdals­skolan.

Många vill ha ett blockövers­kridande styre efter valet. Hur ser ni på det?

– Där vill jag vara tydlig. Vi sätter oss inte i ett styre som innehåller Vänsterpar­tiet eller Sverigedem­okraterna. Men i första hand är det Alliansen som gäller.

Varför ska en Solnabor rösta på Liberalern­a?

– Vi är outtröttli­ga i de frågor vi driver. Vi lovar inte mer än vi kan hålla. Och det vi lovar strider vi för så att det genomförs.

”Vi sätter oss inte i ett styre som innehåller Vänsterpar­tiet eller Sverigedem­okraterna.”

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PARKEN. Marianne Damström Gereben i Hagalundsp­arken.
FOTO: LEIF OLDENBURG PARKEN. Marianne Damström Gereben i Hagalundsp­arken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden