Mitt i Solna

HÄR FLYR FÅREN TORKAN

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Redan i måndags flyttades en grupp får från stora hagen vid Tivoliudde­n.

– Där brukar det gå bra länge, men det är helt upptorkat. Vi tar dem till äppelhagen vid MC-klubben, där går de nu. Vi får ta det som det kommer, säger hon.

På tisdagsför­middagen följde Vi i Solna med när 46 får och fyramånade­rslamm flyttades från en annan hage, som ligger en kilometer in i skogen från Jaktvillan i Järvastade­n. Där har fåren varit sedan början av juni, men nu går det inte längre.

– Det har torkat mer och mer och inte kommit en regndroppe. Då växer det inget. Man ska inte gå och vänta tills det är helt slut, då minskar lammen i vikt och då gör vi ekonomiska förluster, säger Ulla Alm.

Först sätts en fålla upp som fåren ska stängas in i, innan grinden öppnas.

– Annars springer de på insidan av stängslet och det går inget bra, säger Ulla Alm.

Alla får sprang inte självmant in i fållan. Med lockanden och lirkanden gick de till slut att fånga in, innan grinden kunde öppnas. Medarbetar­en Bosse Olofsson gick först med ett får i koppel så att de andra fåren skulle följa med.

– De är flockdjur och förstår att Bosse är ledare, säger Ulla Alm.

”De hade kunnat springa åt vilket jävla håll som helst.”

Längst bak i flocken körde Ulla Alm långsamt med bil, så länge det fanns väg, för att ha koll på eventuella efterslänt­rare och rymningsfö­rsök.

Fåren är vana vid hundar, men en och annan motionär var lite väl intressant att följa efter. Flocken höll dock ihop och en kort avstickare vid Solna-Sundbyberg­s brukshundk­lubbs parkering var snabbt avhjälpt.

Promenaden fortsatte sedan över en bro över Igelbäcken och en kortare bit genom skogen, fram till den nya hagen.

Marken hör till Sundbyberg­s kommun, berättar Ulla Alm. Stockholms brukshundk­lubb håller till i närheten och på andra si- dan om deras hus går Kymlingelä­nken.

Ulla Alm är nöjd med flytten, även om det var både varmt och ansträngan­de.

Vad hade kunnat gå fel?

– De hade kunnat springa åt vilket jävla håll som helst. Vi har haft sådana som sprungit bort; man håller på tills man får tag i dem.

Fåren kommer att klara sig bra i den nya hagen. Överst ligger slaget gräs som hö; så länge det inte regnar och det ruttnar bort kommer det gå att äta.

Men till hösten kommer foder bli svåråtkoml­igt och dyrt. Ulla Alm planerar att starta en insamling för att täcka bland annat de kostnadern­a.

– Vi som håller till i stan är också bönder, våra villkor är desamma, säger hon.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? RIKTAR. Över bron var det inga problem för Ulla Alm att få fåren att gå, ”de går inte gärna ner i vattnet”, men de ska vallas i rätt riktning först.
FOTO: ULRICA ANDERSSON RIKTAR. Över bron var det inga problem för Ulla Alm att få fåren att gå, ”de går inte gärna ner i vattnet”, men de ska vallas i rätt riktning först.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? UTFLYKT. Genom Igelbäcken­s naturreser­vat gick fåren i en stor flock.
FOTO: ULRICA ANDERSSON UTFLYKT. Genom Igelbäcken­s naturreser­vat gick fåren i en stor flock.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden