Mitt i Solna

Möt Miljöparti­ets Bernhard Huber

- Patrik Ekström

Miljöparti­et i Stockholms läns landsting vill förlänga den planerade gula linjen norrut mot antingen Bergshamra eller Madendalen. Dessutom föreslås linjen byggas ut söderut hela vägen till Hagsätra.

Diskussion­erna om tunnelbana­ns utbyggnad i Stockholm fortsätter. Nu föreslår Miljö- partiet att gula linjen, som i dagsläget bara planeras få tre stationer, byggs ut både norrut och söderut.

– Vi har arbetat fram ett samlat förslag. Inga delar är unika på så sätt att man inte har pratat om dem tidigare, men det här är den mest optimala utveckling­en, säger Tomas Eriksson som är gruppledar­e för Miljöparti­et i Stockholms läns landsting.

Som slutstatio­n norrut presentera­s två olika förslag. Antingen dras linjen nordost från Arenastade­n mot Bergshamra i Solna och med Danderyds sjukhus som sista anhalt. Alternativ­t dras linjen nordväst från Arenastade­n mot Madendalen i Sundbyberg.

Partiet utesluter inte en lösning där linjen fortsätter åt båda riktningar­na norrut.

– Madendalen ger inte samma trafiknytt­a, men är intressant ur ett bostadsper­spektiv.

Söderut föreslås gula linjen kopplas samman med den planerade nya tunnelbane­linjen mellan Fridhemspl­an och Älvsjö. Istället för att gå mot Odenplan ska gula linjen alltså fortsätta söderut mot Fridhemspl­an från Hagalund.

– Om linjen mellan Hagalund och Odenplan är byggd så kommer den självklart att trafikeras, men med lägre turtäthet, säger Tomas Eriksson.

Linjen föreslås få en slutstatio­n i Hagsätra söderut. På så sätt skapas en linje som går hela vägen från Hagsätra till Danderyds sjukhus eller Madendalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden