Mitt i Solna

Använd inte ordet dagis

- Susanne Sahlqvist Förskollär­are

Jag anser att de människor som använder sig av till exempel ordet ”dagisnivå” och menar det i syfte att förklara en situation som ”icke önskvärd” inte alls har förstått vad ”dagis” är och att det i dag inte finns något ”dagis” längre. Att de som använder sig av ordet i syfte att få andra att förstå att något inte är önskvärt är att nedvärdera de som befinner sig på ”dagis” (nu förskola), nämligen barn och personal.

Det finns också de som använder sig av ord som till exempel ”sandlådeni­vå”, vilket också syftar på barn och deras förmåga att lösa en konflikt. Eller vuxna människor (personal?) som sitter i sandlådan och ”leker”.

Tänk om dessa människor som uttrycker sig så lågt visste om hur mycket utveckling och lärande det ligger bakom en aktivitet i sandlådan och tänk om de visste vilken fantastisk förmåga barn har att lösa olika situatione­r på ”dagis” tillsamman­s och tillsamman­s med dess personal. Då skulle ordet/orden få en helt annan innebörd.

Det jag också vill belysa är att det inte finns något ”dagis” längre.

Det jag också vill belysa är att det inte finns något ”dagis” längre. Då riksdagen fattade beslut om läroplan för förskolan den 2 juni 1998 togs också beslut om viss justering av lagtexten i andra kapitlet, andra paragrafen. Tre ord som tidigare fanns i lagen har tagits bort. Ordet daghem, deltidsför­skola och integrerad skolbarnso­msorg existerar inte längre i lagens mening.

Därmed är orden daghem/dagis förbrukade och användande­t i nervärdera­nde syfte lika så.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SANDLÅDAN. ”Det finns de som använder sig av ord som till exempel ”sandlådeni­vå”, vilket också syftar på barn och deras förmåga att lösa en konflikt”, skriver insändarsk­ribenten
FOTO: MOSTPHOTOS SANDLÅDAN. ”Det finns de som använder sig av ord som till exempel ”sandlådeni­vå”, vilket också syftar på barn och deras förmåga att lösa en konflikt”, skriver insändarsk­ribenten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden