Mitt i Solna

FÖR FULLA SEGEL MOT FRAMTIDEN

Att idrott ska vara inkluderan­de och tillgängli­gt för alla är målet när 25 barn genom projektet Storstad under en vecka fått chansen att lära sig att segla vid Solna Seglarskol­a.

- Emma Löf Hagström

Det är visserlige­n nästintill vindstilla, men det råder ingen tvekan om att det redan är ett vant gäng seglare som ivrigt styr ut på Ulvsundasj­ön i varsin jolle. Det är fjärde dagen på seglarskol­an vid Huvudsta strand, och entusiasme­n bland deltagarna är stor.

– Så fort jag fick höra att vi hade chansen att få segla så sprang jag hem och frågade min mamma om jag fick anmäla mig. Det var svårt i början men vi har lärt oss mycket, nu är det bara jätterolig­t, säger Nicole Sano, 12.

Deltagarna är mellan 10 och 14 år gamla och medlemmar i S:t Petrus scoutkår, vars verksamhet håller till i Hallonberg­en. Alla har de för några år sedan kommit till Sverige från Syrien, de flesta från Aleppo eller Damaskus. De har övat sim- ning under våren för att förbereda sig inför lägret, och nu kapsejsar några av dem skickligt sina jollar med flit för att svalka sig i hettan – innan de lika smidigt vänder båten rätt igen.

Stockholms Idrottsför­bunds projekt Storstads syfte är att stödja etablering och inkluderin­g av nya målgrupper i idrotten, i utvalda områden i Stockholms­distriktet. Sara Alfredsson är projektled­are för området Hallonberg­en/ Rissne och det är mycket tack vare henne som lägret blivit verklighet.

– Eftersom att jag fått höra många bra saker om S:t Petrus scoutkår kontaktade jag dem och föreslog att vi skulle göra något tillsamman­s. Att gå utanför idrottsför­eningar och fånga upp personer som ännu inte hittat till idrotten är viktigt, förklarar hon och fortsätter:

– Det är även viktigt att det inte bara blir ett tomtebloss, utan att vi faktiskt knyter band för långvariga samarbeten och integrerar barnen i idrotten på riktigt. Förhoppnin­gen är att de ska vilja fortsätta med det här även när veckan är över.

Att det blev just segling var tack vare barnen själva.

– Vi frågade vad de ville göra, och då sa de att de ville testa på en traditione­llt svensk, svårtillgä­nglig idrott, och så fick det bli, säger Sara Alfredsson.

Lägret leds av Fredrik Norén från Svenska Seglarförb­undet, som själv är både erfaren seglare och ledare. Han är väldigt nöjd med veckan.

– Jag blev otroligt glad när Sara hörde av sig och berättade om idén, det är ett intressant och betydelsef­ullt projekt som har blivit väldigt bra. Det är ett bevis på när integratio­n verkligen fungerar, säger han.

”Ett bevis på när integratio­n verkligen fungerar.”

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? SEGLAR. Joun Hanna, 12, är ett av de 25 barn från Syrien som fått lära sig segla vid Solna Seglarskol­a.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM SEGLAR. Joun Hanna, 12, är ett av de 25 barn från Syrien som fått lära sig segla vid Solna Seglarskol­a.
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? KUL. ”Det var svårt i början men vi har lärt oss mycket, nu är det bara jätterolig­t”, säger Nicole Sano, 12.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM KUL. ”Det var svårt i början men vi har lärt oss mycket, nu är det bara jätterolig­t”, säger Nicole Sano, 12.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden