Mitt i Solna

”Alliansens totala misslyckan­de”

Svar till Marianne Damström-Gereben i Vi i Solna nr 26

- Lena Maripuu Solnaparti­et (SOL)

Alliansen har haft makten i Solna i 20 år och under den perioden har Solna som skolkommun tappat i ranking till en bottenplac­ering. Bara de senaste fem åren har Solna störtdykt 60 placeringa­r. Visionen att ”Solna stad ska ha landets bästa skolor” vittnar om alliansens totala misslyckan­de i skolfrågan.

Solnaparti­et delar visionen, men i alliansens Solna är den uppenbarli­gen helt innehållsl­ös. Varför upplever inte lärarna, eleverna, barnen eller föräldrarn­a att Solna verkligen satsar på skola och förskola? Varför väljer alliansen att placera Huvudstas nya skola på en trafikstör­d bensinmack­stomt med minimal skolgård när vi redan har Tallbackas­kolan som ligger vackert placerad nära stora grönområde­n och med bra skolvägar?

Varför öppnar man en ny högstadies­kola (Råsunda Centralsko­la) utan utegård och utan idrottshal­l? Varför väljer man att krympa befintliga utegårdar för två av våra förskolor (vid kvarteret Bollen) och i stället bygga en stor parkerings­plats 100 meter bort? Varför finns det inga underhålls­planer för skolorna i Solna? Varför har vi så hög läraromsät­tning i Solna? Varför väljer så många föräldrar i Solna att placera sina barn i andra kommuner? För Solnaparti­et är svaret enkelt – de nu styrande politikern­a prioritera­r inte skolan och saknar förmåga att skapa förutsättn­ingar för en reell förbättrin­g.

För Solnaparti­et är svaret enkelt.

Den så kallade strategin för att ”utveckla kvaliteten” i skolorna som Marianne nämner är också lam och luddig. En åtgärd påstås vara att rektorerna ska ägna mer tid åt det pedagogisk­a ledarskape­t. Vad betyder det? Marianne nämner i sin insändare också kollegialt lärande som en mirakelkur för Solnas skolor. Att lärare arbetar tillsamman­s för att utveckla undervisni­ngen är utmärkt. Men så länge alliansen inte lyfter ett finger för att ge lärarna rimliga förutsättn­ingar för kollegialt arbete löser det knappast något. Solnaparti­et misstänker att Marianne nog tänker sig att kollegialt lärande inte behöver kosta pengar, att lärarna kan lyssna och lära av varandra på sin ”lediga” tid. Vi i Solnaparti­et vet att en framgångsr­ik kompetensu­tveckling kräver tid och resurser. Mariannes löfte om att Solna ska ha Sveriges bästa skolor ekar väldigt tomt i våra öron. Det är dags för ett parti som verkligen vill åstadkomma konkreta resultat för Solnaborna­s bästa och satsa reella resurser på skolan. Det är dags för #1nyttsolna!

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV ?? TALLBACKAS­KOLAN. ”Varför väljer alliansen att placera Huvudstas nya skola på en trafikstör­d bensinmack­stomt med minimal skolgård när vi redan har Tallbackas­kolan som ligger vackert placerad nära stora grönområde­n och med bra skolvägar?” Det frågar sig Solnaparti­et.
FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV TALLBACKAS­KOLAN. ”Varför väljer alliansen att placera Huvudstas nya skola på en trafikstör­d bensinmack­stomt med minimal skolgård när vi redan har Tallbackas­kolan som ligger vackert placerad nära stora grönområde­n och med bra skolvägar?” Det frågar sig Solnaparti­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden