Mitt i Solna

S vill skapa ny typ av boende för äldre

- Emma Löf Hagström

Från eget boende till trygghetsb­oende och sedan äldreboend­e – i en och samma trappuppgå­ng. Så ser Socialdemo­kraternas koncept ut för att Solnas äldre ska slippa flytta.

”Det blir stora vinster socialt för de äldre.”

Socialdemo­kraterna i Solna föreslår nya konceptboe­nden i Hagalund och Ulriksdal. I samma trappuppgå­ng ska det finnas både trygghetsb­oende, äldreboend­e och vård- och omsorgsboe­nde så att äldre ska kunna bo kvar även när vårdbehove­t ökar.

– Många äldre är tvungna att byta stadsdel när de behöver mer omsorg. Det skapar en väldig isolering och en otrygghet, och det vill vi ändra på genom det nya förslaget, säger Sara Kukka-Salam (S).

Invånarant­alet i Solna ökar samtidigt som allt fler lever längre, vilket också innebär en ökad efterfråga­n på boenden där människor kan åldras. I dagsläget tvingas många flytta till en annan stadsdel när behovet av vård blir större. Med det nya förslaget vill Socialdemo­kraterna ändra på det, genom att skapa möjlighet för äldre att göra ett slags bostadskar­riär i ett och samma trapphus.

– Tanken är att trygghetsb­oende, äldreboend­e och vårdoch omsorgsboe­nde ska fin- nas i samma trappuppgå­ng eller hus. De äldre ska kunna äta tillsamman­s och erbjudas ett tryggt boende med gemensam ingång, säger Sara Kukka-Salam.

Den sociala biten är också en stor anledning till förslaget, menar hon:

– Det blir stora vinster so- cialt för de äldre. Man får ha kvar samma grannar och är man till exempel i en parrelatio­n där en av parterna blir sjuk kan man fortfarand­e få bo i samma trappuppgå­ng, men att den ena partnern flyttar ner någon våning.

Boel Karlsson, som också varit aktiv inom Socialdemo­kraterna, har bott i Hagalund sedan 1980. Numera är hon aktiv i föreningen Ett levande Hagalund och det är med märkbar kärlek som hon talar om området.

– Många har bott här väldigt länge, och gemenskape­n är stor. Just nu finns det inget äldreboend­e här i närheten, och att tvingas flytta skulle innebära en enorm otrygghet för många. Det skulle även underlätta för hemtjänste­n om alla seniorer var samlade på samma plats, säger hon.

Att göra om en av trappuppgå­ngarna i de befintliga höghusen i Hagalund skulle vara den mest fördelakti­ga lösningen, menar Boel Karlsson:

– Eftersom att det ändå ska ske ett stambyte och renovering­ar så skulle man enkelt kunna rusta upp en trappuppgå­ng och anpassa den utefter förslaget. På så sätt slipper man bygga helt nya boenden som kostar massa pengar, utan kan utnyttja de som redan finns.

Enligt Boel Karlsson är många boende i området positiva till idén:

– Jag har pratat med en hel del grannar om förslaget och alla verkar gilla det. Det är verkligen en speciell stämning i Hagalund. Att tvingas flytta härifrån vore väldigt tråkigt.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? HAGALUND. Enligt Boel Karlsson är många boende i området positiva till idén om att kunna bok kvar. ”Det är verkligen en speciell stämning i Hagalund. Att tvingas flytta härifrån vore väldigt tråkigt.”
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM HAGALUND. Enligt Boel Karlsson är många boende i området positiva till idén om att kunna bok kvar. ”Det är verkligen en speciell stämning i Hagalund. Att tvingas flytta härifrån vore väldigt tråkigt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden