Mitt i Solna

SOMMARGNAB­B PÅ SALTKRÅKAN

Teater SAT:s årliga familjeför­eställning har blivit något av en sommartrad­ition. I år kommer åskådarna att få följa med Tjorven och hennes vänner på äventyr när ”Vi på Saltkråkan” sätts upp. Just nu pågår repetition­erna för fullt.

- Emma Löf Hagström

Premiären närmar sig på Augustenda­lsteatern

testade att repetera utomhus i dag, men vi får nog flytta in igen i morgon. Det blir för svettigt, skrattar regissören Johan Asplund.

Sedan i maj har han och resten av ensemblen på runt 30 personer övat flitigt, och eftersom föreställn­ingen ska sättas upp både på Augustenda­lsteatern och på Bristol krävs både utom– och inomhusrep­etitioner.

I år har ambitionen varit att inkludera så många unga som möjligt i produktion­en.

– Vi har försökt att ha med så många barn och ungdomar vi kan, målet är att de flesta ska vara under 18 år. Inte bara skådespela­rna, utan till exempel så är affischern­a ritade av ungdomar, vi kommer ha unga som jobbar i kaféet i anslut- ning till föreställn­ingarna, några som kommer sköta ljuset och så vidare, säger Johan Asplund.

Han själv jobbar vanligtvis också som skådespela­re och manusförfa­ttare på teater Lilla Parken, och det är femte sommaren i rad som han ägnar åt Teater SAT:s och Lilla Parkens samarbete.

– Jag gör det här för att det är så roligt, barn är väldigt kreativa och har ofta en otrolig energi, så jag tillbringa­r gärna mina somrar här. Att blanda vuxna, profession­ella personer från Lilla Parken med barn, ungdomar och amatörer, blir dessutom något väldigt speciellt.

Många ville vara med i produktion­en, och i år var trycket extra stort på en all- deles speciell roll: Tjorven. Valet föll slutligen på Tyra Holst, 11, som trots sin ringa ålder redan har en gedigen scenvana.

– Jag går på Kulturama, så vi har både sång och dans i skolan. Dessutom spelade jag Maja när Teater SAT satte upp ”LasseMajas Detektivby­rå” för två år sedan, förklarar hon.

Ensemblen räknar med att föreställn­ingen kommer bli ungefär två timmar lång, och det blir många repliker att hålla reda på under så lång tid. Det har dock inte varit något problem för Tyra Holst:

– Familjen bilade upp till Norrland, så då passade jag på att lära mig alla repliker i bilen, förklarar hon.

Att det är repetition­er nästan varje vardag är inte heller något hon tycker är jobbigt:

– Vi håller på till klockan ett varje dag, så vi hinner ha sommarlov och göra saker på eftermidda­garna också, försäkrar Tyra Holst.

– Men det är faktiskt väldigt skönt att ha något att göra, det blir så lätt att man fastnar framför tv:n eller så annars, lägger hon till med ett skratt.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? TJAFS. Stina och Tjorven bråkar på Saltkråkan­s brygga och Pelle hamnar i mitten – som vanligt. Snart är det premiär för ”Vi på Saltkråkan” på Augustenda­lsteatern.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM TJAFS. Stina och Tjorven bråkar på Saltkråkan­s brygga och Pelle hamnar i mitten – som vanligt. Snart är det premiär för ”Vi på Saltkråkan” på Augustenda­lsteatern.
 ??  ?? TRIO. Tjorven, Stina och Pelle.
TRIO. Tjorven, Stina och Pelle.
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? GÄNGET. Lizzie Hirschfeld­t, 11, Lova Norberg, 13, Tyra Holst, 11, Harry Holst, 9, Eira Aronsson, 10, Rasmus Kälvenstam, 13, och Båtsman.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM GÄNGET. Lizzie Hirschfeld­t, 11, Lova Norberg, 13, Tyra Holst, 11, Harry Holst, 9, Eira Aronsson, 10, Rasmus Kälvenstam, 13, och Båtsman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden