Mitt i Solna

”Bil-Roffe” har fixat sin sista bil

- Emma Löf Hagström

Efter 50 år i samma verkstad – nu stänger ”Bil-Roffe” ner sin verksamhet i Solna.

Hos RJ Bil på Vasavägen i Råsunda täcks väggarna av tidningsur­klipp, vykort, planscher, skyltar, lappar och framför allt: En otrolig massa verktyg. Saker och minnen som Roffe Jansson samlat på sig under sina 50 år i lokalen.

Det är den sista dagen i verkstaden och det återstår egentligen bara att plocka ihop några saker innan pensionen är ett faktum. Eftersom hyreskontr­aktet gått ut tvingas han nu stänga igen, men det gör inte så mycket, enligt Roffe:

– Det ska faktiskt bli skönt att sluta, jag är trött på bilar nu, säger han med ett leende.

Att han öppnade verkstaden för 50 år sedan är ingen slump. Det gedigna bilintress­et har han haft med sig så länge han kan minnas.

– Farsan hade en verkstad när jag var liten och höll alltid på med bilar, sedan så bodde vi vid Ekelund, vid Pampas Marina, och där sprang man omkring bland bilarna som liten grabb och snackade med bilägare och så. Det fanns alltid ett stort intresse. Han beskriver att verkstaden stundtals fungerat som ett andra hem.

– På 70-talet kunde man nästan vara här dygnet runt. Polarna brukade komma över också, så hängde vi här och snackade och mekade, säger han.

Som 73-åring känner han sig nu färdig med allt som har med bilar att göra. Den biscayablå bubblan i toppskick ska säljas och två andra bilar som står kvar på gården ska till skroten.

– Nu ska jag bara vara pensionär. Min dotter vill att jag ska börja jobba på förskolan där hon arbetar, följa med barnen på promenader och så. Vi får se hur det blir, ler Roffe.

Krister Nordström har fått bilen servad på Roffes verkstad sedan 1994. Han beskriver en varm person med barnasinne­t i behåll.

– Man har kommit in för att serva bilen och Roffe har sagt ”vad vill du, jag har inte tid ser du väl”. Sedan har man börjat gå och då har han till slut vänt sig om och lett. Det är ett spel han kört, i alla fall med sina kompisar, förklarar Krister Nordström med ett skratt.

– Men några har nog tagit det där på allvar och faktiskt gått till någon annan. Det råder inget tvivel om att Roffes kunder – varav många har blivit hans vänner – kommer att sakna honom.

– Det kommer bli väldigt tomt. Men man kommer nog att stöta på honom ändå när han lämnar in travet på lördagar, säger Krister Nordström.

”Polarna brukade komma över också.”

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? TACK. Nu tackar Roffe Jansson för sig efter 50 år.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM TACK. Nu tackar Roffe Jansson för sig efter 50 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden