Mitt i Solna

Sundbyberg och Solna i gränstvist

Sundbyberg vill ta över en del av Solna så att hela den planerade pendeltågs­stationen hamnar inom kommunen. Men Solna ser inga fördelar med att flytta gränsen.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Hela plattforme­n ska ligga i samma kommun. Den förhoppnin­gen har Sundbyberg lyft med grannen Solna inför byggandet av en ny järnvägsst­ation – men Solna vill inte backa gränsen.

Under ett möte med Trafikverk­et i november tog Sundbyberg­s stad upp att det fanns ett politiskt önskemål om att hela plattforme­n ligger inom kommunen.

En dialog fördes redan då mellan Solna och Sundby- berg om att justera kommungrän­sen.

Nu förs diskussion­en framförall­t på tjänsteman­nanivå, enligt Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande i Sundbyberg.

– Vi ser på detta som att en justering i så fall görs av praktiska skäl. Vi måste ha en tydlig uppfattnin­g om hur många meter eller om den överhuvud taget behöver flyttas, säger han.

Under detaljplan­earbetet blir det tids nog tydligt vilka eventuella åtgärder som krävs.

Kommer det slinka med något grannhus som får ”flytta” från Solna?

– Vet inte om vi ska oroa någon i onödan. Just nu ser det inte ut som att det ska behövas, säger Mikael T. Eriksson.

Pehr Granfalk (M) är kommunstyr­elsens ordförande i Solna. Där har frågan endast hanterats på tjänsteman­nanivå och lyftes för ett halvår sedan.

”Solna var då inte intressera­de av någon gränsjuste­ring. Solna ser ingen fördel eller nytta i att justera mark för att stationen flyttar”, skriver Pehr Granfalk i ett sms.

En eventuell justering ska inte påverka själva planproces­serna för järnvägen, enligt Sundbyberg­s stad.

”Vet inte om vi ska oroa någon i onödan.”

 ??  ??
 ?? FOTO: GOOGLE MAPS GRAFIK: SANNA TUURALA FOTO: LEIF OLDENBURG ?? UPPGÅNG. Ungefär här kan det bli en uppgång från Sundbyberg­s station – i nuvarande Solna.
FOTO: GOOGLE MAPS GRAFIK: SANNA TUURALA FOTO: LEIF OLDENBURG UPPGÅNG. Ungefär här kan det bli en uppgång från Sundbyberg­s station – i nuvarande Solna.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? GRÄNS. Sundbyberg har velat flytta kommungrän­sen för att få plats med hela nya plattforme­n i samma kommun. Men Solna ser inget att tjäna på att ge mark åt grannen.
FOTO: ULRICA ANDERSSON GRÄNS. Sundbyberg har velat flytta kommungrän­sen för att få plats med hela nya plattforme­n i samma kommun. Men Solna ser inget att tjäna på att ge mark åt grannen.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? NEGATIV. ”Solna ser ingen fördel i att justera mark”, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyr­elsens ordförande i Solna.
FOTO: MICHAEL FOLMER NEGATIV. ”Solna ser ingen fördel i att justera mark”, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyr­elsens ordförande i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden