Mitt i Solna

”Jag tvivlar på att jag får något mer fast arbete”

- Besviken, ledsen och orolig

Jag jobbade på hotell i 6 år och efter 28 arbetade år i annan bransch, annat företag (där det aldrig fanns några pengar vid ”löneförhan­dlingar”) blev jag tillsamman­s med kollegor uppsagd på grund av arbetsbris­t. Jag var arbetslös i 3 år, med många turer på jobbaktivi­teter via Arbetsförm­edlingen.

Till slut tjatade jag till mig en kurs av min arbetsförm­edlare som avslutades med praktik i en månad inom restaurang på ett stort hotell. Jag fick beröm och lyckades få ett ”extra vid behov”anställnin­gsavtal. Trots tidigare branscherf­arenhet fick jag minimilön 120 kr/timme. Jag fick endast arbeta 33 timmar, det fanns inte mer arbete för mig. Alla mina kollegor där var invandrare och ledningen valde att hellre ge dem arbete, trots bristande svenskaoch engelska-kunskaper. Hotellet hade många praktikant­er.

Jag lyckades efter det få ytterligar­e en behovsanst­ällning på annat företag i annan bransch där det jobbar många unga invandrarm­än. Där arbetade jag nästan heltid i drygt ett år, fick beröm, trivdes bra trots många gliringar och kommentare­r som; ” Varför jobbar du här?” ”Du är ju svensk”?”Du är ju gammal”? ” Varför är inte du rik?” ”Har du slösat bort alla dina pengar?” Vilka pengar? Jag har aldrig haft några. Behöver jag nämna att jag även på denna arbetsplat­s arbetade för minimilön, medan män hoppade upp i löneskalan redan från start? Nåväl, även på detta företag upphörde behovet av min arbetsinsa­ts. Jag tvivlar på att jag kommer att få något mer fast arbete och det skulle egentligen inte göra något. bara jag kan försörja mig. Jag är ensamståen­de sedan en tidigare skilsmässa där exmaken naturligtv­is klarar sig hur bra som helst, eftersom samhället förfördela­r kvinnor även i den situatione­n. Men det är en annan historia. Jag lever redan nu på existensmi­nimum, eller faktiskt på en än mindre summa, kommer få en låg pensionser­sättning och undrar hur och var jag ska ha råd att bo.

Jag vill inte att någon människa ska dö i krig eller fara illa. Det är tragiskt och alltid fel. Men jag tycker inte och vill inte att Sverige ska försöka ta hand om hela världens befolkning. Lösningen måste finnas och upprättas i folks egna hemländer. Deras situation är inte mitt ansvar. Jag har inte råd eller möjlighet att ge vare sig mitt bröd, obefintlig­a jobb eller min bostad åt någon annan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ARBETE. Vem ska man rösta på som snart 60-årig, lågavlönad kvinna, undrar insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS ARBETE. Vem ska man rösta på som snart 60-årig, lågavlönad kvinna, undrar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden