Mitt i Solna

Nya badet en succé – även för råttorna

Nu är fällorna på plats – strategisk­t utplacerad­e vid soptunnorn­a Sommaren var fantastisk – inte bara för människor. När stranden vid Huvudsta tömdes på folk var det råttornas tur att festa. Nu har de första råttfällor­na kommit upp.

- Leif Oldenburg

Det blev succé för det nya strandbade­t vid Huvudsta. Fullt med badgäster till långt in på kvällarna. Men sedan kom råttorna. Nu har fällorna äntligen kommit på plats.

Lennart Thor bor i Jungfrudan­sen ovanför badet. I slutet på augusti ville hans fru ta ett kvällsdopp vid det nya strandbade­t

– Det for råttor fram och tillbaka mellan soptunnorn­a.

Redan under arbetet med det nya strandbade­t i maj började råttorna dyka upp.

– Rör som skulle bytas ut låg öppna i veckor. Det verkar logiskt att det var där råttorna hittade fram först, säger Patrik Markusson, förestånda­re för Café Båthuset.

Och sedan kom den fantastisk­a sommaren. Långa ljusa kvällar. Ett nyinvigt strandbad. Överfulla papperskor­gar. Knökfullt på utecaféet. Spill på trägolvet och stranden.

I Jungfrudan­sen pågick stambyten samtidigt som det byggdes för fullt på det nya trygghetsb­oendet.

– Råttor är intelligen­ta djur. Det gillar inte att bli störda i sina invanda miljöer, säger Magnus Persson (C), ordförande i tekniska nämnden När skymningen föll över Solnas nya playa och badgästern­a sökte sig hemåt var det råttornas tur att kalasa.

– Klart att det drog. Här fanns ju massor att äta, säger Patrik Markusson. Han själv, flera privatpers­oner och Seglarskol­an låg på kommunen hela sommaren. Men ingenting hände.

– Det ska väl inte var så svårt att få upp några råttfällor.

För några dagar sedan kom i alla fall de första fäl- lorna på plats. Fyra stycken, strategisk­t placerade i närheten av soptunnorn­a.

– Råttor är ett problem i hela storstadsr­egionen. Vi vidtar hela tiden åtgärder som att placera ut giftfällor och investera i smarta papperskor­gar, säger Magnus Persson.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? VÄNTAN. Patrik Markusson har väntat på fällorna hela sommaren.
FOTO: LEIF OLDENBURG VÄNTAN. Patrik Markusson har väntat på fällorna hela sommaren.
 ??  ?? FÄLLOR. Plåtfällor­na är strategisk­t utplacerad­e.
FÄLLOR. Plåtfällor­na är strategisk­t utplacerad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden