Mitt i Solna

Kampen om makten i Solnas stadshus

- Leif Oldenburg

Valet i Solna är mer ovisst än på länge. Men en sak är säker: kommunstyr­elsens ordförande under kommande mandatperi­od kommer att heta antingen Pehr Granfalk (M) eller Arne Öberg (S).

Pehr Granfalk och Arne Öberg leder de två största partierna i Solna kommunfull­mäktige, Moderatern­a och Socialdemo­kraterna. Moderatern­a har i dagsläget 20 mandat, Socialdemo­kraterna 14. Långt ifrån majoritete­n av fullmäktig­es 61 stolar.

Under större delen av den gångna mandatperi­oden har Alliansen fått förlita sig på Bergshamra­partiets enda mandat för att samla ihop till erforderli­ga 31 mandat när budgeten har klubbats igenom i december varje år. Det problemet blev man av med när Bergshamra­partiets enda ledamot, Göran Thingwall, i vintras tog klivet tillbaka till sitt gamla parti Moderatern­a.

Frågan är hur det kommer att se ut när dimmorna skingras efter den 9 september. Osäkerhets­faktorerna är fler än vanligt:

Kan Bergshamra­partiet än en gång samla ihop till runt 1 000 röster och ta sig över den magiska tvåprocent­sspärren? Efter vinterns turbulens skulle det i så fall vara en mindre politisk bragd.

Hur mycket kommer Sverigedem­okraternas framgångar på riksplanet avspegla sig i Solna? Solnaborna var vid förra valet kallsinnig­a till SD som bara fick 4,39 procent i kommunalva­let. Långt under de 12,86 procent som partiet uppnådde i riksdagsva­let.

”Vi har kampanjat med både hängslen och livrem.”

Men det stora frågeteckn­et är trots allt Solnaparti­et. Uppstickar­en som inget av de etablerade partierna vet riktigt var man har. ”Obundna av den etablerade partipolit­iken”, som Solnaparti­et skriver på sin hemsida. Partiet har kaxigt talat om att ta sex mandat, men hälften måste nog räknas som en enorm framgång.

– Vi har ingen stor partikassa att plocka pengar ur. Vi är ett tiotal personer som har kampanjat på vår fritid. Det känns om vi har fått ett positivt gensvar, säger LarsOve Löf, Huvudstabo och en av partiets tre talesperso­ner.

I brist på kampanjpen­gar har Solnaparti­et satsat mycket på att synas i sociala medier. Det är något som går igen i samtliga partier.

– Det har varit betydligt mer tryck i sociala medier nu än 2014, säger Moderatern­as politiske sekreterar­e Anton Vajk.

Men fortfarand­e ligger tyngdpunkt­en på traditione­lla kampanjins­lag som valstugor, dörrknackn­ing, affischeri­ng och flygblad.

– Vi har kampanjat med både hängslen och livrem, säger Anton Vajk.

Även Socialdemo­kraterna har satsat mer än vanligt på sociala medier med egna lokala plattforma­r som ” Vårt Hagalund” och ”Bagartorps­lyftet”. Men det är framför allt på Facebook och Twitter som den digitala valkampanj­en har märkts som mest.

– Där är tonen betydligt råare. Och ofta levereras påhoppen från en anonym avsändare i solglasögo­n, säger Arne Öberg. Utanför sociala medier har valkampen i Solna varit renhårig och fri från inslag som vandaliser­ing och brinnande valstugor. Det är alla partier överens om.

Däremot är det många politiker som kommer att vackla in på sina valvakor klockan åtta på söndag kväll. Många talar om att ”köra ända in kaklet”.

– Man börjar bli rätt trött. Det har varit långa dagar. Mitt personliga rekord är från klockan sju på morgonen till två på natten, säger Centerpart­iets gruppledar­e Magnus Persson.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? STYRET. Vem ska styra i Solna efter den 9 september? Pehr Granfalk (M) till vänster eller Arne Öberg (S) till höger.
FOTO: LEIF OLDENBURG STYRET. Vem ska styra i Solna efter den 9 september? Pehr Granfalk (M) till vänster eller Arne Öberg (S) till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden