Mitt i Solna

Vasalundsp­arken och Tallbackas­kolan i ropet

I valtider tenderar myter att florera. I nr 24 och 33 av Vi i Solna fanns två insändare som illustrera­r detta fenomen. Insändarna berör Vasalundsp­arken och Tallbackas­kolan och ett klargörand­e behövs, skriver Torsten Svenonius (M), ordförande i byggnadsnä­m

-

Sverker Torell med flera oroar sig för att Vasalundsp­arken ska ödeläggas. Oron bygger dock på en hotbild de själva fabricerat. Alla de projekt som finns i planering inom Solna är fullt tillräckli­ga för att finansiera gula linjen. Att bebyggelse väster om Dalvägen (utöver den beslutade tunnelbane­stationen uppe i hörnet mot Råsundaväg­en) skulle vara nödvändig för att få till tunnelbana­n är således inkorrekt.

Att staden bytte till sig marken 2015 var just för att ha rådighet över den inför framtiden. Det värde som sätts på parken understryk­s av att i den nya detaljplan­en för bebyggelse­n på andra sidan Dalvägen som precis antagits av kommunfull­mäktige har parkerings­platser och cykelbana på den västra sidan av vägen tagits bort för att inte behöva göra ingrepp i parken.

Yngve Möllers insändare inleds med ” Tallbackas­kolans rivning.” Något sådant beslut finns dock inte. Det som däremot finns är ett beslut om att planera för en ny skola i Huvudsta. Att göra detta när behoven ökar är en klok åtgärd eftersom det ger nya moderna lokaler helt utan de störningar under ett stort antal år som till- och ombyggnad av en skola det bedrivs verksamhet i medför. Den intressera­de rekommende­ras ett besök i nya Ulriksdals­skolan för att få en känsla för vad Huvudsta kan få.

Oron bygger dock på en hotbild de själva fabricerat.

Därefter, när den nya skolan är på plats, är det dags att titta på Tallbackas­kolan. Eventuella åtgärder för att rusta den för framtiden kan då utföras snabbt och effektivt då skolan är tomställd för att sedan – om behovet finns - öppna upp för elever igen.

Möjligen kan en sådan översyn ut- mynna i att skolan helt eller delvis bör avvecklas. Det beror ju på hur stort det totala behovet bedöms vara då. Fortsätter Solna växa snabbt så ökar ju också behovet av elevplatse­r. Avstannar utveckling­en så måste anpassning ske till det. Men det är en helt annan fråga som inte gynnas av att blandas ihop med byggandet av den nya skolan.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG/ARKIV ?? Parken kommer inte att ödeläggas för att gula linjen byggs, enligt Torsten Svenonius (M), ordförande i byggnadsnä­mnden. Vad gäller Tallbackas­kolan finns det inget beslut om rivning.
FOTO: LEIF OLDENBURG/ARKIV Parken kommer inte att ödeläggas för att gula linjen byggs, enligt Torsten Svenonius (M), ordförande i byggnadsnä­mnden. Vad gäller Tallbackas­kolan finns det inget beslut om rivning.
 ??  ?? VASALUNDSP­ARKEN OCH TALLBACKAS­KOLAN.
VASALUNDSP­ARKEN OCH TALLBACKAS­KOLAN.
 ??  ?? Torsten Svenonius (M),
Torsten Svenonius (M),

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden