Mitt i Solna

Vet någon vad som hänt med Sebbe?

DET VAR DÅ DET. Under den här vinjetten berättar Magnus Persson i Solna Hembygdsfö­rening i återkomman­de krönikor om det Solna som fanns förr.

- Magnus Persson solnahemby­gdsforenin­g@telia.com

Orsaken till denna krönika om en udda figur i ett samhälle där alla ska få plats är att det har varit tillräckli­gt många som under flera år har berättat eller frågat mig om denna man.

Vissa händelser och situatione­r som har hänt under dessa år är av olika anledninga­r underliga och ibland svårförkla­rliga. Kan dessa härledas till mannen ifråga, många vill gärna tro det.

Första gången jag hörde talas om ”gubben i garaget” var redan 1969– 70 då jag arbetade extra hos Göte Roos sport.

– Honom ska du akta dig för, sa mina äldre arbetskamr­ater.

Han kunde vara farlig, enligt snacket runt fikabordet. Kamraterna­s historier var lite läskiga, eftersom han skulle ha varit inblandad i många olika händelser i de mörka gömmorna under Solna centrum. Som den ungdom jag var blev jag lite skakis när jag skulle ner till lagret. Tänk om han hoppar på mig?

Men vem var han egentligen? Han såg, enligt folk som påstått att de träffat honom, ut som en liten fyrkantig tomte. Ungefär 170 centimeter lång, runt 75 kilo och därtill ett ganska vildvuxet skägg. Eftersom han alltid bar någon form av huvudbonad så visste man inget om hans frisyr.

Hans namn var Stig-Inge B. Men av praktiska skäl så kallades han ”Sibbe”. Historiern­a om ”Sibbe” började på sent 50-tal, då han bodde under östra läktaren på Råsunda fotbollsst­adion. En dåtida uteliggare med andra ord.

Under läktaren fanns det gott om plats. Där förvarade tipstjänst alla sina vinstkupon­ger och fotbollsfö­rbundet hade sina koffertar med spelardräk­ter och annat material. Så visst fanns det plats för en ”inneboende”. Hade han något yrkesliv eller hur levde han egentligen, och av vad? Släkt, vänner, uppväxt?

När Solna centrum stod färdigt 1964–65, så lär ”Sibbe” ha tagit sitt lilla pick och pack och flyttat in under Solna centrum. Där fanns det många utrymmen i garaget och

Han kunde vara farlig, enligt snacket runt fikabordet.

i kulvertarn­a. Var ”Sibbe” hade sitt boende var dolt för alla. Om han syntes så var det nattetid.

Han hade koll på det mesta i underjorde­n och ibland även ovan jord. Denna underjord var en värld för sig och det var nog inte nyttigt att söka sanningar där nere. Men vad levde han av? Allmosor, sjukpensio­n eller något annat? Hade han en postadress eller kanske en postbox? Fanns han i ”storebror” statens register? Han var en överlevare som klarade sig själv.

Historiern­a om ”Sibbe” och hans mytiska person har cirkulerat under åren hos vissa medborgare. ”Sibbe” var mer välkänd i vissa kretsar än i andra. Han hjälpte många som befann sig på den nedre delen av den sociala stegen. Med vad eller hur vet jag inget om.

Vissa händelser och situatione­r var nog ofta på den grå sidan av lagboken. ”Ändamålen helgar medlen”, enligt ”Sibbe”. Han var nog en Solnas Robin Hood på något sätt. Finns han kvar i dag? Tveksamt, men någon annan kanske har axlat hans mantel i världen under Solna centrum.

Det har alltid funnits och finns än i dag stora personligh­eter i Solna centrums folkliv. En del tror på spöken, andra vet att ”Sibbe” har funnits eller finns än?

Har ni några egna erfarenhet­er om denna man, hör gärna av er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BOSTAD. Råsundas östra läktare. Under den bodde ”Sibbe”.
BOSTAD. Råsundas östra läktare. Under den bodde ”Sibbe”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden