Mitt i Solna

Narkotika allt mer vanligt bland unga

Kraftig ökning bland pojkar i nionde klass

-

Användning­en av narkotika bland Solnas nioendekla­ssare ökar. Enligt den senaste Stockholms- enkäten har var femte pojke narkotika. i nian provat

Siffrorna redovisas i den senaste Stockholms­enkäten. Över 24 000 ungdomar i länets niondeklas­ser och gymnasiets årskurs 2 har svarat på frågor om bland annat fritid, hälsa och droger.

Inom ett område sticker svaren från Solnas ungdomar ut – narkotika. Användning­en av narkotika har ökat kraftigt, speciellt i grundskola­n.

När enkäten genomförde­s för två år sedan hade bara fyra procent av pojkarna och sju procent av flickorna i nionde klass provat narkotika.

I årets enkät svarar 18 procent av pojkarna och sju procent av flickorna i nionde klass ”ja” på frågan om de använt narkotika. Nästan var tionde pojke, nio procent, har svarat ”ja” på frågan om han har använt narkotika någon av de senaste fyra veckorna.

Även tillgången på narkotika i ungdomskre­tsar har ökat kraftigt. För två år sedan hade 23 procent av pojkarna i Solna som studerar på gymnasiets årskurs 2 haft möjlighet att prova narkotika. I årets enkät har siffran mer än fördubblat­s till 50 procent. Siffran för tonårsflic­kor har också stigit, men inte lika kraftigt.

Cristian, Charlie och Si- mon går i Solna gymnasium. Ingen av dem använder narkotika, men vet att det förekommer och säljs i vissa kretsar.

– Den som vill köpa narkotika hittar ganska lätt någon som säljer. Om man söker så hittar man, säger Cristian.

Han blev själv erbjuden att köpa narkotika när han gick i nian.

– En klasskompi­s ville sälja hasch men jag tackade nej.

I somras erbjöds Simon hasch på en badstrand.

– Det var några som satt och rökte och erbjöd oss att smaka. Vi sa nej.

Ann-Charlotte Fager, so- cialchef i Solna, är inte förvånad över enkätsvare­n.

– Nej, de kommer inte som en överraskni­ng. Utveckling­en är ungefär densamma i alla kommuner i Sverige de senaste åren. Ungdomar som vill ha narkotika vet var det finns att köpa. Jag är mer förvånad över att siffrorna har legat så lågt tidigare.

Antalet så kallade orosanmäln­ingar i Solna från exempelvis skola och polis som berör ungdomar mellan 13 och 20 år har ökat från i genomsnitt 45 per månad för två år sedan till 65 i dag.

– Till viss del beror ök-

 ??  ??
 ??  ?? AVSTOD. Simon, Charlie och Cristian går i Solna gymnasium. Simon och Cristian har blivit erbjudna narkotika men tackat nej.
AVSTOD. Simon, Charlie och Cristian går i Solna gymnasium. Simon och Cristian har blivit erbjudna narkotika men tackat nej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden