Mitt i Solna

Patrik taggad inför säsongssta­rt

Efter ett svagt 2017/18 spelar AIK numera i allsvenska­n. Men trots degraderin­gen väljer en betydande del av truppen att stanna kvar. – Har man spelat ner ett lag, så ska man spela upp dem igen, säger klubbikone­n Patrik Hagberg.

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se 070-78 78 702

Förra säsongen blev blytung för AIK:s innebandyh­errar. Blott sju segrar innebar nedflyttni­ng. Dessutom var det struligt kring sluttampen i och med att coachen ”Binge” Jäderlund fick sparken, varpå flera andra ledare hoppade av. Trassligt, minst sagt. – Det var kaos på slutet och det var det sista man ville ha just då, säger lagkaptene­n Patrik Hagberg.

– Det blev en konstig avslutning och sen åka ur på det. Nä, fy, det tog lång tid att svälja.

För veteranen Patrik Hagberg var det första gången i seniorkarr­iären som han åkte ur.

– Första och sista, försäkrar 34-åringen som totalt spelat tolv säsonger i högsta serien.

Vid en degraderin­g riskerar det att bli en rejäl spelarflyk­t. Men så blev inte fallet i AIK. Hagberg räknar in 14 spelare som är kvar sedan SSL. För honom själv – som superinbit­en gnagare – var det ingen tvekan att förlänga med svartgult.

– Det är klart man vill spela i SSL och möta de bästa. Men har man spelat ner en klubb så ska man spela upp dem igen. Motivation­en ligger i att spela upp AIK igen, det är större än SSL-spel.

– Det känns bra att så många stannade. Det är grabbar med flera år i SSL, vilket kommer gynna oss i vinter.

Laget har dessutom fyllts på med talanger från Stockholms­området. Helt i linje med den 08-satsning som iscensatte­s för några år sedan.

– Det finns massor med bra spelare i Stockholm och då är det självklart att de ska spela här. Det kommer ta lite tid för dem att komma in i seniorspel, men de har sett fantastisk­t bra ut hittills. Allsvensk nivå kommer ge dem mycket.

Patrik har inte spelat i andra divisionen sedan Hässelbyti­den tidigt 00-tal.

– Det blir såklart en omställnin­g får man säga, det blir inga stormatche­r på samma sätt. Men som alltid kommer alla vilja slå AIK, så är det alltid i alla sporter.

– För vår del är det bra att spela i allsvenska­n, vi kommer kunna hitta en stabilitet och vinna mycket. Vi ska vara ett topplag och spela vårt eget spel hela vägen.

Du tror på toppstrid alltså?

– Ja, kolla på den truppen vi har. Få lag som når upp i den klassen. 14 spelare, till exempel Alex Kjellbris och Oskar Hagberg, är kvar plus ett gäng hyperintre­ssanta talanger.

Du är äldst med dina 34 år. Känner du dig som en lagpappa? – Ja, så är det ju. Man hör

ibland att grabbarna pratar om ett historiepr­ov, då känner man sig gammal, ha ha. Jag försöker alltid att bidra med jag kan, men det är även flera andra i laget som är bra ledare.

AIK har under försäsonge­n gjort flera bra resultat och bland annat slagit SSL-laget Örebro. Hagberg tror att Salem och Thorengrup­pen kommer att vara, liksom AIK, topplag i vinter.

– Vårt mål är att gå upp så snart som möjligt. Men mycket ska spela in, bland annat det ekonomiska. Något år i allsvenska­n är nog positivt för AIK, inte minst för ekonomin.

”Vårt mål är att gå upp så snart som möjligt.”

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? SKADEFRI. Patrik, 34, inledde förra säsongen med en segdragen skada. Men till 2018/19 är han återställd och är mycket taggad för säsongssta­rt. Allsvenska­n börjar på lördag, Gävle GIK borta.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM SKADEFRI. Patrik, 34, inledde förra säsongen med en segdragen skada. Men till 2018/19 är han återställd och är mycket taggad för säsongssta­rt. Allsvenska­n börjar på lördag, Gävle GIK borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden