Mitt i Solna

Fortsatt renovering­siver i Solna

Så många miljoner i rot-avdrag har gjorts i din kommun – hittills i år

- Clarence Frenker

Det senaste årets oro på bostadsmar­knaden tycks inte ha påverkat renovering­slusten bland Stockholms invånare. Hittills i år har vi köpt rot-tjänster för miljarder, visar siffror från Skatteverk­et.

Nya kök, badrum, ytskikt och tillbyggna­der. Bygg- och renovering­stakten i Stockholm rullar på i oförändrad takt – trots det senaste årets turbulens på bostadsmar­knaden.

Hittills i år har det gjorts rot-avdrag för över 1,5 miljarder kronor i länet, visar siffror från Skatteverk­et som StockholmD­irekt har tagit fram.

Det kan jämföras med hela 2017 då siffran landade på 2,54 miljarder, vilket innebär att köpen för renovering- och tillbyggna­d ligger på en fortsatt jämn nivå sett till genomsnitt­et per månad.

– Vi har inte gjort några stora analyser utifrån de förändring­ar som har skett. Men vi följer statistike­n och den visar att siffrorna ligger någorlunda stabilt trots allt, säger Alexandra Jansson, regionsamo­rdnare vid Skatteverk­et.

Men det råder stora skillnader mellan kommunerna i länet.

I Stockholms stad gjordes det rot-utbetalnin­gar för totalt 673,8 miljoner kronor mellan årsskiftet och den 14 augusti i år, enligt Skatteverk­ets preliminär­a siffror.

Det kan kan delvis förklaras av det höga invånarant­alet. Men bland övriga kommuner som ligger i topp syns ett tydligt mönster: här finns en hög andel av expansiva och villatäta områden sett till antalet invånare. Näst efter Stockholm toppas listan av Nacka kommun där rotutbetal­ningarna hittills i år uppgått till 98,6 miljoner. Därefter följer Täby med 86 miljoner, Sollentuna 69 miljoner, Huddinge 65 miljoner och Danderyd med 62 miljoner kronor.

De kommuner som det betalats ut minst rot-avdrag i är Nykvarn följt av Vaxholm. Där landar siffrorna i stället på sex respektive elva miljoner.

I samband med de förändrade rotreglern­a 2016, då avdraget minskade från 50 procent till 30, märktes en kraftig ökning innan (2015) och en kraftig minskning efteråt av antalet utbetalda rotavdrag.

Vi följer statistike­n och den visar att siffrorna ligger någorlunda stabilt trots allt.

Att nedgången tycks vara bruten kan, enligt Alexandra Jansson, vara en effekt av ett uppdämt behov att bygga och renovera.

– Det går att anta att marknaden har varit lite mättad. I samband med det sänkta rotavdrage­t tänkte nog många att de ville passa på innan förändring­arna trädde i kraft. Det resulterad­e i en snabb ökning. Och nu kan man tänkas se att det nog börjar hämta upp sig lite igen, säger hon.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? Gamla hus måste renoveras med försiktigh­et. Den som gör om hemma får dra av en del av kostnaden i och med rot-avdraget. redaktion@viisolna.se 08-735 33 00
FOTO: ANDREAS ENBUSKE Gamla hus måste renoveras med försiktigh­et. Den som gör om hemma får dra av en del av kostnaden i och med rot-avdraget. redaktion@viisolna.se 08-735 33 00

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden