Mitt i Solna

55 förare fast i stor polisrazzi­a

Hela 55 förare fastnade i den gångna helgens poliskontr­oller vid Haga södra och Ålkistan. Den yngste av de misstänkta fyllde 18 år för tre månader sedan.

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

”Kanske kom ångern på morgonen dagen efter.”

Polisen var lite osäkra på hur utfallet skulle bli. Det var ju inte ens lönehelg.

– Men det verkar inte göra någon skillnad. Folk festar tydligen på kredit nuförtiden, säger Patrick Ivanyi, polisinspe­ktör i Solna.

Av de 55 förare som misstänks för rattfyller­i, alternativ­t drogfyller­i, är 18 stycken födda på 1990-talet eller senare. Cirka 25 procent är kvinnor.

– Vi tar fler förare än tidigare men det beror på att vi har effektivis­erat insatserna och utnyttjar våra resurser bättre, säger Patrick Ivanyi.

Tidigare har varje patrull tagit med sig den misstänkte till stationen och hållit förhör.

– Det har blivit mycket skrivande. Nu har vi flera erfarna utredare som tar över skrivarbet­et på stationen så att patrullen kan åka tillbaka till kontrollpl­atsen. Poliserna är där de ska vara, ute bland folk.

Enligt Patrick Ivanyi visade många av de misstänkta ingen större ångest.

– Man skämtade i polisbilen och en del tyckte att vi skulle jaga mördare i stället. De förstod inte att de själva var potentiell­a mördare. Kanske kom ångern på morgonen dagen efter.

Utöver de förare som misstänks ha kört påverkade finns även misstanke om narkotikab­rott i åtta fall, 16 olovliga körningar, en bilstöld, ett fall av grov vårdslöshe­t i trafik och ett brott mot knivlagen. Dessutom påträffade­s en person som var anhållen i sin frånvaro för ett grovt brott. Personen fördes vidare till häktet.

Den högsta promilleha­lten uppvisade en förare som stoppades tidigt på fredagskvä­llen. Det preliminär­a provet mätte 1,96 promille.

– För en normaldric­kare är det på gränsen till medvetslös­het, säger Patrick Ivanyi.

 ??  ??
 ?? FOTO: POLISEN ?? INSATS. Totalt kontroller­ades 3 672 förare vid insatserna under fredag och lördag natt vid Haga södra, Ålkistan och i Traneberg.
FOTO: POLISEN INSATS. Totalt kontroller­ades 3 672 förare vid insatserna under fredag och lördag natt vid Haga södra, Ålkistan och i Traneberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden