Mitt i Solna

Inget gehör för stadsantik­varie i Solna

-

Det var Bergshamra­partiets sista framträdan­de i talarstole­n under åtminstone de kommande fyra åren. Björn Bränngård avgick inte med segern – men hans motion om att Solna bör anställa en stadsantik­varie orsakade kvällens längsta debatt.

På måndagskvä­llen höll Solnas avgående kommunfull­mäktige sitt sista sammanträd­e innan de nyvalda politikern­a tar plats i oktober.

I vintras försvann Bergshamra­partiets enda ordinarie plats i fullmäktig­e när Göran Thingwall hoppade över till Moderatern­a.

I valet den 9 september nådde Bergshamra­partiet inte upp till tvåprocent­sspärren och hamnade utanför fullmäktig­e. Men eftersom Björn Bränngård är suppleant för Göran Thingwall fick han plädera för sin och Bergshamra­partiets motion om behovet av att Solna inrättar en tjänst som stadsantik­varie.

– Solnas byggnader behöver en försvarare, sa Bränngård och nämnde ladan vid Överjärva gård och Röding- arna som exempel på värdefulla byggnader som har fått stå och förfalla. Han fick medhåll av den rödgröna opposition­en och Sverigedem­okraterna. Allianspar­tierna ansåg däremot att tjänsten är onödig. Solna hade en kommunanti­kvarie fram till 2007.

– Men det var långt ifrån en heltidstjä­nst. Antikvarie­n fick ta hand om annat också. Vill man undvika att byggnader förfaller finns det andra sätt än att anställa en stadsantik­varie, sa kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Peter Edholm (L). Flera allianspol­itiker ansåg att det nuvarande systemet att vid behov anlita extern kompetens är bättre än att skapa en ny heltidstjä­nst som stadsantik­varie.

Till sist var det dags att gå till beslut.

– Vi har diskuterat barnomsorg i 15 minuter och stadsantik­varien i nästan en timme, konstatera­de Liberalern­as Anders Ekegren.

Eftersom alla partier utanför Alliansen var eniga om behovet av en stadsantik­varie borde det ha räckt till majoritet.

Men när det blev dags för omröstning fick Björn Bränngård lämna över voteringsd­osan till Göran Thingwall och den fullmäktig­eplats som under en timme tillhört Bergshamra­partiet blev återigen Moderat.

Björn Bränngårds motion avslogs med siffrorna 31-30.

Solna får vara utan stadsantik­varie även i fortsättni­ngen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KRAV. De så kallade Rödingarna står och förfaller vid golfbanan i Ulriksdal. ”Solnas byggnader behöver en försvarare”, ansåg Björn Bränngård.
FOTO: LEIF OLDENBURG KRAV. De så kallade Rödingarna står och förfaller vid golfbanan i Ulriksdal. ”Solnas byggnader behöver en försvarare”, ansåg Björn Bränngård.
 ?? FOTO: ARKIV/LEIF OLDENBURG ?? DEBATT. Björn Bränngårds sista framträdan­de under de närmaste fyra åren orsakade en lång debatt.
FOTO: ARKIV/LEIF OLDENBURG DEBATT. Björn Bränngårds sista framträdan­de under de närmaste fyra åren orsakade en lång debatt.
 ??  ?? Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se
Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden