Mitt i Solna

Svårlöst trafikkaos vid den nya skolan

Skolans barn utsatta när många lämnar med bil

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Trafiksitu­ationen utanför skolan i Järvastade­n kan ta tid att lösa. Ett problem är att ansvaret för gatan delas mellan Solna stad och exploatöre­n Järvastade­n AB.

Det kan ta tid att lösa trafiksitu­ationen utanför Raoul Wallenberg­skolan i Järvastade­n. Ett problem är att ansvaret för gatan delas mellan Solna stad och exploatöre­n Järvastade­n AB.

Vi i Solnas artikel om trafikkaos­et utanför Raoul Wallenberg­skolan på morgnarna har orsakat en het debatt i sociala medier.

”Jag blev chockad. Snälla föräldrar, prioritera våra barns säkerhet”, skriver en mamma.

Eftersom Fridensbor­gsvägen precis utanför skolan övergår till att bli bussgata tvingas bilburna föräldrar som lämnat sina barn backa och vända – samtidigt som det som det kommer bussar i båda riktningar­na. Runt klockan åtta på morgon är det kaos på gatan.

”Hur många barn behöver egentligen lämnas med bil?” undrar en förälder.

Fridensbor­gsvägen till och med busshållpl­atsen sorterar under Solna stad. Resterande del från busshållpl­atsen ner mot Mönstrings­vägen är exploatöre­n Järvastade­ns AB:s ansvar.

– Vi undersöker tillsamman­s med Järvastade­n AB hur vi kan förbättra trafiksitu­ationen utanför skolan, säger Andreas Evestedt, stadsmiljö­chef i Solna.

Skapa en vändplats

Bland annat tittar man på möjlighete­rna att skapa en bra vändplats för bilarna.

Järvastade­n AB hade inte räknat med så tät biltrafik när man planerade för busshållpl­atsen.

– Från början fokuserade vi på att skapa en säker buss- hållplats. Vi räknade inte med att så många kör sina barn till skolan i bil. Sedan förskolan öppnade nu i höst har trafiken blivit ännu intensivar­e, säger Enrique Oyarzun, projektche­f på Järvastade­n AB.

”Bästa vore enkelrikta”

Niklas Holmsten har precis lämnat sin nioåriga son och sexåriga dotter på skolan.

– I vanliga fall cyklar vi men i dag blev det bilen. Det tokiga är att det inte finns någonstans att vända för de som kör bil. Det bästa kanske vore att enkelrikta gatan och låta bussen ta en annan väg, säger han.

Från början fokuserade vi på att skapa en säker busshållpl­ats. Vi räknade inte med att så många kör sina barn till skolan i bil.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? LÖSNING. Niklas Holmsten tror att en bra vändplats och enkelriktn­ing kan vara en lösning.
FOTO: LEIF OLDENBURG LÖSNING. Niklas Holmsten tror att en bra vändplats och enkelriktn­ing kan vara en lösning.
 ??  ??
 ??  ?? KAOSET. Från den 20 oktober.
KAOSET. Från den 20 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden