Mitt i Solna

Protester mot Solnas pris

- Leif Oldenburg

Organisati­onen Water Aid får Solna stads miljöpris 2018. Beslutet togs av miljö- och hälsoskydd­snämnden på tisdagskvä­llen. Men Nätverket Rädda Råstasjön anser att man borde fått priset efter alla års kamp för ett reservat.

Ann Häggmark Bell var en av grundarna av Nätverket som på några år samlade ihop över 24 000 namn i protest mot Solna stads byggplaner vid Råstasjön.

– Det är löjeväckan­de att Solna stad aldrig uppmärksam­mar en organisati­on som engagerat så många Solnabor och som gjort så viktiga avtryck i politiken, säger hon.

Hon påpekar att Nätverket redan 2014 utsågs till en av ” Årets miljöhjält­ar” av Världsnatu­rfonden. Utmärkelse­n delades ut av kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni på Ulriksdals slott.

– Solna stad borde ha tagit ett steg tillbaka i stället för att behandla oss som pest, säger Ann Häggmark Bell.

I motivering­en till att Water Aid får årets miljöpris står

Solna stad borde ha tagit ett steg tillbaka i stället för att behandla oss som pest.

det bland annat ”för att de varje år förändrar miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen.”

Bland de 13 nominerade fanns utöver Water Aid och Nätverket Rädda Råstasjön bland annat Norrenergi, Ica Sverige, Café Sjöstugan och Solna frukt & grönt. Water Aid har sitt kontor med 20 anställda på Hannebergs­gatan i Skytteholm.

Vänsterpar­tiet yrkade på att Rädda Råstasjön skulle få priset.

Årets Hållbarhet­sstipendiu­m fokuserade på idrottsför­eningar. Prissumman på 40 000 kronor delas mellan IFK Bergshamra­s fotbollsve­rksamhet för barn och Solna Shotokan Karateklub­b.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SKYDDAT. I dag är stora delar av Råstasjön i Solna ett naturreser­vat.
FOTO: LEIF OLDENBURG SKYDDAT. I dag är stora delar av Råstasjön i Solna ett naturreser­vat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden