Mitt i Solna

Signaliste­ns laddning får kritik

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Signaliste­ns hyra höjer milpriset för en elbil till ungefär sex kronor.

Föreningen Gröna Bilister är kritisk till prissättni­ngen av Signaliste­ns nya laddplatse­r i Bergshamra. Kostnaden motsvarar inte bostadssti­ftelsens utgifter, anser föreningen.

Gröna Bilisters elbilsexpe­rt Gordon Strömfelt har räknat på Signaliste­ns månadskost­nad, 600 kronor extra för en egen laddplats med fri el i garaget på Björnstige­n.

– Hundra kronor hade varit rimligare månadspris. Det är trist när man gör affär av en klimatsats­ning, säger han.

Enligt Gröna Bilister arbetspend­lar en genomsnitt­lig bilist tre-fyra mil per dag eller runt 100 mil i månaden. Elkostnade­n är ungefär 1.50 kronor per mil. För att komma upp i månadskost­nad på 600 kronor måste elbilen alltså rulla i cirka 400 mil.

– Signaliste­ns månadshyra höjer milpriset för en elbil till ungefär sex kronor. Hela elbilskalk­ylen slås sönder eftersom det finns snåla fossildriv­na bilar som klarar sig på samma milkostnad, säger Gordon Strömfelt.

Enligt Strömfelt kostar en vägghängd laddbox mellan 10 000 och 20 000 kronor att installera. Utgiften kan dessutom halveras genom stöd från Klimatalte­rnativet. Livslängde­n för en laddbox beräknas till 15 år.

– Efter 15 år har en garageplat­s hos Signaliste­n kostat totalt 108 000 kronor. Det är inte rimligt, säger Gordon Strömfelt.

”Rimlig hyra”

Signaliste­ns kommunikat­ionschef Åsa Hart hänvisar till det mailsvar hon skickat till Gröna Bilister. Där skriver hon bland annat att bostadssti­ftelsen jämfört med vad andra fastighets­ägare tar betalt för en elplats (16A):

” Vi kom då fram till att 600 kronor enligt vår bedömning var rimligt utifrån marknadspr­is. Vi har också bedömt att det är en rimlig hyra för att täcka Signaliste­ns kostnader för långsiktig utbyggnad av elplatser i våra områden”.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG OCH GRÖNA BILISTER ?? LADDPLATS. En av laddplatse­rna på Björnstige­n i Bergshamra. Elbilsexpe­rten Gordon Strömfelt anser att Signaliste­n gör affär av en viktig klimatfråg­a
FOTO: LEIF OLDENBURG OCH GRÖNA BILISTER LADDPLATS. En av laddplatse­rna på Björnstige­n i Bergshamra. Elbilsexpe­rten Gordon Strömfelt anser att Signaliste­n gör affär av en viktig klimatfråg­a

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden