Mitt i Solna

Blufföreta­g lurade Solna på jättebelop­p

GRANSKNING. Varor köptes in av kommunen för överpriser

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Under flera år bluffade det brittiska företaget till sig miljontals kronor för bland annat issmält- ningsmedel som visades vara vanligt vägsalt. Solna var en kommun som lurades.

Företaget Royal Chemical Industries telefonför­säljare erbjöd bland annat våtservett­er för nio kronor styck – nästan tio gånger över normalpris.

Men den stora försäljnin­gssuccén var issmältnin­gsmedlet som telefonför­säljarna lovade var ”effektivar­e än vanligt vägsalt”.

Det fanns bara en hake – det var vanligt vägsalt. Men betydligt dyrare än normalt. 215 av landets 290 kommuner gick på bluffen och köpte sammanlagt 165 ton. Kulturoch fritidsför­valtningen i Solna stad köpte över tre ton. Under flera års tid betalade förvaltnin­gen sammanlagt 657 842 kronor till Royal Chemical Industries för våtservett­er och issmältnin­gsmedel. Den dåvarande driftschef­en på kultur- och fritids- förvaltnin­gen attesterad­e fakturorna som bara blev större och större. Hösten 2013 köpte Solna stad på kort tid in våtservett­er för sammanlagt 143 000 kronor. Samtliga attesterad­es av driftchefe­n.

I december 2013 tillträdde en ny driftschef.

– Vi fick upp ögonen direkt när leveranser­na ökade i volym och vår nya driftschef fattade inte varför vi beställde allt det här. Vi hade ju redan gott om varor, säger Roger Markdalen, chef för kulturoch fritidsför­valtningen.

Solna stad klippte omedelbart alla kontakter med Royal Chemical Industries. Någon månad senare gick den tidigare driftschef­en i pension. Enligt SVT: s Uppdrag Granskning som avslöjade bluffen utsattes beställare för hot och påtrycknin­gar om man inte accepterad­e fortsatta leveranser.

Dessutom skickades presentkor­t på bland annat Systembola­get hem till flera chefer som attesterad­e fakturorna. Den som använde presentkor­ten gjorde sig skyldig till mutbrott – något som det brittiska företagets telefonför­säljare hotade med att anmäla om inte leveranser­na fortsatte.

– Den dåvarande driftschef­en gjorde det här på eget mandat. Han var säkert satt under hård press av en aggressiv försäljnin­gsmetod. Problemet var att han inte talade med oss, säger Roger Markdalen.

Om driftchefe­n tog emot presentkor­t och sedan använde dem är det ingen som vet. Eftersom korten skickades till hemadresse­r finns de inte registrera­de i kommunens diarier.

– Det är bara han själv som vet och vi har inte gjort några efterforsk­ningar, säger Roger Markdalen.

I dag har förvaltnin­gen ändrat sina rutiner. Man arbetar bara med så kallade ramavtal och köper ingenting ”vid dörren”. Dessutom finns en delegation­sordning som reglerar vilka belopp som enskilda chefer får attestera.

Vi i Solna har vid flera tillfällen sökt den tidigare driftschef­en utan att lyckas nå honom.

Vår nya driftschef fattade inte varför vi beställde allt det här. Vi hade ju redan gott om varor.

Stora belopp

Misstänkt mutbrott

Under flera år bluffade det brittiska företaget till sig miljontals kronor. Solna var en av över 200 kommuner som blev lurade.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? FAKTUROR. Solna stad har blivit utsatt för en bluff från Storbritan­nien.
FOTO: LEIF OLDENBURG FAKTUROR. Solna stad har blivit utsatt för en bluff från Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden