Mitt i Solna

”Individuel­l elmätning är det enda vettiga i dag”

-

om Laddstatio­ner i Solna och Signaliste­ns prissättni­ng 600 kr per månad, är jag mycket undrande hur de har gjort sin kalkyl. För det första är jag emot en fast avgift som baseras på en varierande förbruknin­g.

Det går inte att jämföra med förbruknin­g av el till motorvärma­ren. Som jag ser det, saknar de total kunskap om hur el-bilar/laddhybrid­er används och fungerar.

Om jag hade en parkerings­plats i Signaliste­ns garage, skulle inte jag istället köpa Clevers kort med fast avgift på 399 kr per månad. Då kan jag ladda bilen med både distans- och snabbladdn­ing i hela Sverige, Danmark och Tyskland. Det är en fråga som Signa- listen borde ställa sig, hur kan deras kalkyl fungera med tusentals laddplatse­r, mot Signaliste­ns enda?

själv, som har både parkering och laddplats i mitt garage i Solna. Jag betalar för förbrukad el. Kör max 1 500 mil per år och laddar på garageplat­sen cirka 50–60 kWh/ månad, vilket motsvarar samma i kronor.

Mycket av laddningen sker på andra ställen, precis som för andra bilar. Dessutom går det inte att jämföra förbruknin­g av en el-bil med en fossilbil. En el-bil är nästan tre gånger så effektiv i energiutny­ttjande.

Nej, det enda vettiga är en individu- ell mätning av förbruknin­g. Sedan investerin­gen i Laddbox, skall den enskilde stå för den, eller skall det ingå som en generell investerin­g i garaget?

skall stå för kostnaden, skall den vara under hela boxens teoretiska livslängd. Det vill säga 15 år, och blir då cirka 50 kronor per månad. Gröna Bilisters kalkyl på 100 kr/månad, ligger rätt nära sanningen.

Sedan borde Solna Stad förse sig med betydligt fler och effektivar­e laddstolpa­r. Mode-3 Type-2 kontakt 3-fas, inte Schuko som finns idag. Det borde även finnas flera snabbladda­re för gästande el-bilister.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden