Mitt i Solna

Nu vräks nyanlända

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Vräkningar­na av nyanlända i Solna har börjat. I protest reste de nyanlända på Bredkilsba­cken sju tält – i onsdags morse revs tälten.

När nyanlända som fått permanent uppehållst­illstånd började fördelas på landets kommuner 2016 placerades 268 personer i Solna. De flesta flyktingar från Syrien.

Samtliga fick sociala kontrakt på två år i lägenheter eller i de nyuppförda modulbostä­derna på Bredkilsba­cken i Huvudsta. Efter två år har Solna stad inte längre något juridiskt ansvar för de nyanländas boende.

I våras började de första kontrakten löpte ut. Men det var först för en vecka sedan som frågan bildligt talade exploderad­e. Då placerade ett tiotal personer som nyligen vräkts ut tält i backen nedanför modulhusen.

– Jag har verkligen försökt att hitta en bostad. Mina kompisar har hjälpt till. Men det år svårt. Jag försökte få en studentbos­tad. Men då måste man gå på högskola eller universite­t. Jag går en elektriker­utbildning i Haninge. Då får man ingen studentbos­tad, berättar Josef Almeria.

Solna stad har erbjudit boendestöd, men anser att kommunens ansvar upphör efter två år. Därför vände man sig i veckan till polisen med en begäran om att tälten ska bort, eftersom det handlar om olovlig camping. I onsdags morse revs tälten.

”Har fungerat bra”

– Jag tycker att vårt stöd har fungerat bra. Ett hundratal personer har faktiskt lyckats hitta lägenheter. Bland annat i andra kommuner där bostadssit­uationen ser annorlunda ut. Det borde finnas goda förutsättn­ingar att hitta en bostad även för den här gruppen, säger Lars Rådén (M), kommunalrå­d med ansvar för integratio­n och arbetsmark­nad.

Vänsterpar­tiets gruppledar­e Sandra Lindström besökte de lilla tältlägret i veckan. Hon håller inte med Lars Rådén och anser i stället att kontrakten borde förlängas eftersom flera modullägen­heter står tomma.

– De här personerna borde få en ärlig chans att starta ett nytt liv här i Solna. Alla jobbar eller studerar och har verkligen tagit ansvar för sin integratio­n. Det är Solna stad som sviker, säger hon.

Muhammad Shaaban och hans hustru Nasrullah har flytt från Pakistan. Nasrullah Shabaan har diabetes och får dialys tre gånger i veckan. I december vräks paret från sin modulbosta­d i Huvudsta

– Vi har sökt överallt men hittar ingenting. Vart ska vi ta vägen? undrar Muhammad Nasrullah.

Jag går en elektriker­utbildning. Då får man ingen studentbos­tad.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? VRÄKS. Nasrullah Shabaan har diabetes och får dialys tre gånger i veckan. Nu vräks hon och maken Muhammad.
FOTO: LEIF OLDENBURG VRÄKS. Nasrullah Shabaan har diabetes och får dialys tre gånger i veckan. Nu vräks hon och maken Muhammad.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SLUT. Manifestat­ionen är över.
FOTO: PRIVAT SLUT. Manifestat­ionen är över.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BORTA. Polis på plats när tälten skulle rivas.
FOTO: PRIVAT BORTA. Polis på plats när tälten skulle rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden