Mitt i Solna

Luft borde mätas på mer utsatta ställen

Bra initiativ, men på fel plats. Den lokala Naturskydd­sföreninge­n välkomnar en mätning av luften i Solna, men tycker att det finns bättre lämpade positioner för det i kommunen.

- www.viisolna.se Anders Ekström

Naturskydd­sföreninge­n välkomnar nya luftmätsta­tionen i Solna, men tycker att det finns bättre ställen för den. ”Flytta den till en mer trafikerad plats”, säger ordförande­n Linda Bell.

FEL. Placering av ny lufttmätar­e kritiseras

Genom åren har har Solna stad arbetat med att förbättra luftkvalit­eten. Åtgärderna har till exempel varit förbättrad renhållnin­g, hastighets­begränsnin­gar på ett tjugotal lokalgator och att de yrkat för flera elbilar. Dessutom har Solna fasat ut oljepannor och jobbat för att öka resande med cykel och kollektivt­rafik.

Nu kommer nästa verktyg i det lokala luftarbete­t.

Vid årsskiftet installera­des en luftmätsta­tion på Råsundaväg­en, ett stenkast från Råsunda torg. Tanken är att den ska mäta halten av luftförore­ningar i området.

Ska följas upp

Stationen kommer att mäta halten av kväveoxid (NO2) och partiklar (PM10). Detta kommer sedan att följas upp och utgöra ett underlag för det fortsatta arbetet med att förbättra luftkvalit­eten. Tidigare har bara teoretiska beräkninga­r gjorts.

– Att vi nu har fått en egen mätstation i Solna gör att luftdatan blir mycket säkrare. Med bättre data blir det enklare att vidta rätt åtgärder för bättre luftkvalit­et, säger Victoria Johansson (MP), ordförande i miljö- och hälsoskydd­snämnden.

– Ett exempel som skulle kunna bidra till renare luft i Solna är att införa miljözoner för tunga lastbilar, något som vi i den blågröna majoritete­n har kommit överens om att utreda.

Naturskydd­sföreninge­n i Solna-Sundbyberg välkomnar initiative­t, men anser att det finns flera andra platser som hade varit bättre att mäta luften vid.

– Det är jättebra att man mäter luften i Solna, säger ordförande­n Linda Bell.

– Men vi tycker att man ska flytta den till en mer trafikerad plats för att då kunna få mer relevanta värden.

”Haga norra till exempel”

Linda säger att Stockholm stad valt de hårt trafikerad­e vägarna Hornsgatan, Sveavägen och Sankt Eriksgatan till sina luftmätnin­gar.

– Vi borde ha mätstation­en vid Solnas motsvarigh­eter till de trafikerad­e vägarna i innerstade­n. Till exempel närmare Haga norra där E4:an är precis utanför.

– Så vi i naturskydd­sföreninge­n tycker att den borde flyttas till där hälsoriske­rna är större för Solnaborna. Och vi skulle dessutom gärna se flera mätstation­er.

Dessutom önskar naturskydd­sföreninge­n fler åtgärder mot bilismen.

– Ja, det behövs omgående kraftfulla åtgärder för vår luft. Att ha till exempel dubbdäcksf­örbud, miljözoner och lägre hastighete­r har visat sig vara gynnsamt för luften.

Noga utvald plats

Victoria Johansson (MP), som är ordförande i miljöoch hälsoskydd­snämnden, svarar:

– Vi har tillsamman­s med Östra Sveriges Luftvårdsf­örbund och operatören SLB Analys tagit fram, utifrån beräkninga­r, vilken plats som skulle vara bästa. Och Råsundaväg­en var en av de platserna som var bäst lämpade, säger hon.

Johansson fortsätter:

– Vi börjar så här så får vi se i framtiden hur det blir. Det finns inget som säger att inte fler kan sättas upp. Vi i Miljöparti­et har tidigare velat ha ännu flera så vi får avvakta resultatet av denna första mätstation och sen utvärdera. Det finns flera andra platser i Solna som också vore lämpliga att mäta på.

vi tycker att man ska flytta den till en mer trafikerad plats för att då kunna få mer relevanta värden.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ANNAN PLATS. Linda Bell, från Naturskydd­sföreninge­n, vill gärna se att luften mäts på andra ställen i Solna.
FOTO: PRIVAT ANNAN PLATS. Linda Bell, från Naturskydd­sföreninge­n, vill gärna se att luften mäts på andra ställen i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden