Mitt i Solna

FRAMTIDENS PENDELBÅT KAN GÅ TILL SOLNA

Fyra sträckor pekas ut som lämpliga för pendelbåts­trafik, visar en ny rapport. En linje det har tittats på stannar bland annat i Huvudsta och Solna strand.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Fyra sträckor pekas ut som lämpliga för pendelbåts­trafik, visar en ny rapport. Nu ska ytterligar­e studier göras innan försöket beräknas dra igång nästa år. ”Det är försiktig optimism för de här platserna”, säger Gustav Hemming (C).

Den blågröna majoritete­n i landstinge­t i Stockholm har tagit med i budgeten att de vill bygga ut pendelbåts­trafiken i länet. Nu har trafikförv­altningen lämnat in en strategisk utrednings­rapport där flera båtlinjer bedöms som lämpliga.

Sträckorna det har tittats på är Hägersten–Norra Ulvsunda, Slussen/Gamla Stan– Norra Ulvsunda, Ekerö–Vårby och Nybroplan–Lidingö.

De anses vara särskilt lämpliga för pendelbåts­trafik och visar på goda restidsvin- ster för resenärer, enligt det tjänsteutl­åtande som tagits fram inför trafiknämn­dens möte den 31 januari.

– Det fulla utrednings­arbetet för nästa steg är inte klart. Det här är en publicerin­g av data där vi slut rapportera­r det första uppdraget och ger ett nytt uppdrag framåt, säger Gustav Hemming (C), tillväxt-, samhällspl­anerings- och skärgårdsl­andstingsr­åd.

I det nya uppdraget som föreslås ska fördjupade studier göras av de föreslagna sträckorna.

Extra intressant­a

När de första försöken planeras införas 2020 och 2021 är det särskilt två linjer, de från Norra Ulvsunda till Hägersten alternativ­t Gamla Stan, via bland annat Kungsholme­n, Lilla och Stora Essingen som anses ha särskilt goda förutsättn­ingar.

Där finns en prognos om ca 350 resenärer respektive 900 resenärer under en vardags maxtimme.

Den genomförda samhällsny­ttoberäkni­ngen visar dock på negativt utfall ”vilket indikerar att nyttan inte väger upp till kostnadern­a”, står det i tjänsteutl­åtandet.

– De sträckorna betraktar förvaltnin­gen som extra intressant­a. Det vi halvt försiktigt kan säga är att det ökar kraftigt sannolikhe­ten för att några av de här pendelbåts­linjerna som beslutas att göras 2020 och 2021 kommer att angöra Kungsholme­n, Hornsberg, södra Ulvsunda och Stora Essingen i någon form. Det är inget löfte, men sannolikhe­ten har ökat, säger Gustav Hemming.

– Så jag skulle ändå säga att det är glädjande för de boende på Essingen och Hornsbergs strand där många har önskat sig pendelbåts­trafik. Det är försiktig optimism för de här platserna.

Ropsten viktigt stopp

När det gäller linje 80, som trafikerar sträckan Nybroplan-Lidingö, föreslås den kompletter­as med Norra Djurgårdss­tadens målpunkter och kopplas ihop med befintlig linje från Ropsten vidare till Tranholmen och Storholmen.

– Då skulle den få koppling till Danderyd och Djursholm. Och den kanske viktigaste angöringen vid Ropsten, som redan är bestämd.

Det är glädjande för boende där många har önskat sig pendelbåts­trafik.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? PENDELBÅT. Stockholm ska få fler pendelbåts­linjer
FOTO: LINDA GREN PENDELBÅT. Stockholm ska få fler pendelbåts­linjer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden