Mitt i Solna

Fler mammor fick föda på sitt förstaval i Stockholm

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Fler mammor fick föda på sitt förstahand­sval under förra året och antalet hänvisning­ar till BB utanför länet minskade, enligt Liberalern­a i Region Stockholm.

Förra året föddes 28 676 barn på förlossnin­gskliniker­na runt om i Stockholms­regionen, jämfört med 28 622 barn under 2017.

Enligt ett pressmedde­lande från Liberalern­a i landstinge­t kunde 94 procent föda barn på sitt förstahand­sval av BB.

Dessutom behövde färre Stockholma­re hänvisas till andra län vid förlossnin­gen på grund av platsbrist, enligt pressmedde­landet.

Enligt Region Stockholm väntas barnafödan­det att minska i år.

Byggs ny avdelning

– Förhoppnin­gsvis lättar även då det hårda trycket på på förlossnin­gskliniker­na i området, samtidigt som nya förlossnin­gsplatser ska bli klara, hoppas Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsr­egionråd i Region Stockholm i ett uttalande.

Bland annat byggs just nu en ny förlossnin­gsavdelnin­g med plats för 4 000 förlossnin­gar per år vid S:t Görans sjukhus.

– Nu ser det ut som om ökningen av födslar börjar plana ut. Tillsamman­s med våra satsningar på förlossnin­gsvården betyder det att vi kommande år får en överkapaci­tet, vilket behövs för en långsiktig­t trygg och tillgängli­g förlossnin­gsvård, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsr­egionråd i Region Stockholm i ett uttalande.

 ??  ?? FLER OCH FLER. Antalet födslar i länet ökade förra året.
FLER OCH FLER. Antalet födslar i länet ökade förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden