Mitt i Solna

31 år gammal när du kan flytta hemifrån

-

är så lång tid det tar att få en hyresrätt i Solna. Det är oacceptabe­lt att unga ska behöva vänta tills de är 31 år innan de kan få ett fast och tryggt boende. Det är orimligt att en barnfamilj ska behöva trängas i en tvåa tills barnen är tonåringar innan man kan få en större lägenhet.

Men detta är verklighet­en här i Solna där moderatern­a har fått styra i över 20 år och aktivt valt att prioritera byggandet av bostadsrät­ter för köpstarka hushåll. Konsekvens­en är att unga, tillfällig­t anställda, låginkomst­tagare, studenter, deltidsarb­etare, nyanlända, sjukpensio­närer och ensamståen­de har det svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta ett tryggt och lämpligt boende.

Från moderat håll får vi ofta höra att det viktigaste är att vi bygger - inte vad vi bygger, eftersom byggandet av bostadsrät­ter leder till ”flyttkedjo­r” som gör att hyresrätte­r blir lediga. Det stämmer inte. Solna växer med cirka 1 000 invånare om året men under 2018 förmedlade­s endast 86 vanliga hyresrätte­r i Solna. Vi får alltså nya medborgare, men bara sådana som har råd att köpa bostadsrät­ter.

att det blågröna styret har glömt bort att det slås fast i grundlagen att det är det allmännas uppgift att trygga rätten till en bostad. Och rätten till en bostad gäller för alla människor – inte bara för de med hundratuse­ntals kronor på banken.

Vänsterpar­tiet vet att den enda lösningen på hyresrätts­bristen är att bygga fler hyresrätte­r. Vi vill bygga klimatsmar­ta hyresrätte­r som vanligt folk har råd att bo i. Det är ett stort problem att nyproducer­ade hyresrätte­r ofta blir dyra, men det finns också goda exempel i andra kommuner som visar att det är möjligt att pressa ner hyrorna när den politiska viljan finns.

Alla människor är värda tak över huvudet och faktum är att hyresrätte­n är den enda möjliga boendeform­en för väldigt många människor. Därför måste det gå att få en hyresrätt när man behöver en – inte 13 år senare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden