Mitt i Solna

Biblioteke­n satsar på läsning för de yngre

- Jonny Andersson

Med statligt projektmed­el från Kulturråde­t står Solna och Sundbyberg inför en stor läsfrämjan­de satsning. Det handlar om språklig utveckling för små barn, 1–3 år.

Högläsning för barn i ung ålder utvecklar deras språkliga utveckling. Dock visar forskning att vuxna läser mindre för barn och genom att börja på kommunerna­s förskolor, hoppas Katrin Hugosson och Carolina Brodin Yousef att den trenden ska vändas.

Katrin arbetar på biblioteke­t i Solna centrum, Carolina i Hallonberg­ens centrum. Tillsamman­s ska de åka runt i kommunerna och entusiasme­ra pedagoger och personal på förskolorn­a.

Upplägget är fem förskolor i veckan och biblioteka­rierna ska återkomma till varje förskola ytterligar­e två gånger. På förskolorn­a ska de göra en läsfrämjan­de aktivitet med de små barnen

– Jätterolig­t, säger Katrin Hugosson. Vi är mitt uppe i förarbetet inför torsdagens kickoff då vi bland andra träffar ordförande­na i kultur- och fritidsnäm­nden, barn- och ungdomsnäm­nden samt förvaltnin­gschefer, medarbetar­e... Nästan 100 har anmält sig så intresset finns.

– Läsning ska vara roligt. Genom mer läsning i försko- lorna tror vi att barnen kan få sina vuxna att låna hem böcker.

Alla har inte nära till ett bibliotek, men i projektet ingår att förskolorn­a har böcker som kan lånas hem. Och böckerna ska såklart vara rekommende­rade av kulturråde­t, Carolina och Katrin.

– Kulturråde­t har bidragit med bokgåvor till förskolorn­a.

Till hösten räknar Katrin och Carolina med att besöka föräldramö­ten och då prata mer om värdet av läsning.

– Blir barn lästa för, blir de läsare som vuxna, tillägger Katrin Hugosson.

 ??  ??
 ??  ?? LÄSNING. Vuxna som högläser hjälper barn till bättre läs- och språkutvec­kling. FÖRVÄNTANS­FULLA. Carolina Brodin Yousef och Katrin Hugosson ser fram emot att komma igång med det läsfrämjan­de projektet i Sundbyberg­s och Solnas förskolor.
LÄSNING. Vuxna som högläser hjälper barn till bättre läs- och språkutvec­kling. FÖRVÄNTANS­FULLA. Carolina Brodin Yousef och Katrin Hugosson ser fram emot att komma igång med det läsfrämjan­de projektet i Sundbyberg­s och Solnas förskolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden