Mitt i Solna

Elever strejkar mot nedläggnin­gsbeslut

- Jonny Andersson

Beslutet om att lägga ner Bergshamra­skolans högstadium har mötts av stor kritik från flera håll. Bland annat från eleverna själva som i veckan valde att strejka utanför skolan.

Elever på Bergshamra­skolan i Solna strejkar sedan i onsdags. Efter den manifestat­ion som genomförde­s i måndags ser eleverna detta som nödvändigt steg i att få politikern­a att lyssna. Drygt 50 elever gick i onsdags ut på högstadies­kolans skolgård och där stannade de under dagen. De parkerade sig på ”träläktare­n”, klädda i varma kläder och med flera plakat.

– Politikern­a lyssnar inte på oss, och när de inte bryr sig tänker vi inte finna oss i det, säger Skilla Lind som går i 9:an. Vi insåg att det här var nödvändigt efter vår manifestat­ion i måndags.

I tisdags tog ett antal elever reda på hur man strejkar, därefter informerad­es skolkamrat­erna.

– Våra lärare får inte strejka, men de har kommit ut med te till oss, berättar Skilla Lind.

Fler under dagen

Hon trodde att fler skulle komma att ansluta under dagen.

– Bergshamra­skolan är fantastisk, men tyvärr har politikern­a struntat i den i många år.

Låtit den förfalla?

– Absolut. Toalettern­a, sporthalle­n... Vi är helt övertygade om att man inte lagt krut på skolan de senaste tio åren. Men det är en fantastisk skola med otroliga lärare och det måste politikern­a fatta. De måste tänka över sitt beslut, säger Skilla Lind.

Hon och flera av de strejkande går sin sista termin på skolan.

– Man måste visa solidarite­t mot skolan och alla som bor i Bergshamra. I långa loppet kommer allt färre att flytta hit om politikern­a väljer att stänga skolans högstadium.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? STREJK. Elever på Bergshamra­skolan inledde i onsdags en strejk.
FOTO: PRIVAT STREJK. Elever på Bergshamra­skolan inledde i onsdags en strejk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden