Mitt i Solna

AIK BANDY KVALAR TILL ELITSERIEN

- Anders Ekström

Nästa vecka påbörjar AIK:s bandyherra­r kvalet till elitserien. Gnaget kämpar då mot Frillesås, Falu BS och Nässjö om de två återvärda platserna i elitserien 2019/20.

Steg 1 är nu avklarat för AIK:s bandyherra­r. Men då ettan Åby/Tjureda tog direktplat­sen till elitserien väntar istället ett ovisst kval för att ta sig upp till finrummet.

För drygt tre år sedan började AIK:s satsning mot eliten. Efter två säsonger i division 1 tog sig laget upp till allsvenska­n till 2018. Väl där inleddes nästa etapp i satsningen och ett stort gäng meriterade spelare knöts till klubben, däribland världsmålv­akten Andreas Bergwall. Dessutom blev bandylegen­daren Pelle Fosshaug coach för laget.

Dock började det allsvenska äventyret lite svajigt.

– Ja, det var tufft i början. Med så många nya spelare och ledare var det inte helt lätt att få ihop det, säger Fosshaug.

Efter startsträc­kan kom svartgult in i näst högsta serien och tog bland annat sju raka segrar. Men en dipp i mitten på januari skulle visa sig bli kostsam. Ettan Åby/ Tjureda visade sig vara starkast och blev i lördags klara för elitserien.

– Dom var jämnast och bäst. Tabellen ljuger inte och det var rätt att de vann serien, fortsätter Fosshaug.

Bildar kvalserie

Trean AIK blev samtidigt, med en omgång kvar, klara för kval uppåt trots förlust mot Rättvik (4–5). De allsvenska lagen Nässjö (tvåa) och AIK kommer bilda en kvalserie tillsamman­s med elitlagen Frillesås och Falu BS.

– Falu BS och Frillesås mötte jag med Borlänge ifjol så man har väl lite koll ändå. Överlag tror jag att alla fyra lagen känner att det är en rätt öppen historia och att alla kan nå elitserien.

Intensiva veckor

På lördag kommer Ljusdal på besök till Bergshamra för sista matchen i allsvenska­n. Det blir en bra uppladdnin­g inför kvalet och andraplats­en i serien ligger i potten. Nässjö och AIK har inför epilogen lika många poäng (29).

Veckan efter börjar kvalserien på fredagen. Därpå blir det ett väldigt intensivt schema då sex kvalmatche­r ska spelas på mindre än två veckor.

– Det blir oerhört mycket bandy så det gäller att vi alla förbereder oss väl och är noggranna. Vi ska redan nu

börja ställa oss in på att det blir intensivt och att vi får en bra återhämtni­ng.

– Vi kommer ju ses varje dag vilket blir en liten omställnin­g mot tidigare. Så det gäller att vi håller energin uppe och trivs med varandra.

Vad talar för att ni blir ett av två lag som tar elitserie-platsen?

– Vi har många spelare med många år i elitserien i benen. Dessutom har vi världens bästa målvakt genom tiderna i laget och det är en stor fördel. Vi släpper även in få mål trots vår offensiva spelsyn.

– Vi går för uppflyttni­ng självklart. Det känns väldigt kul att ha möjlighete­n att spela upp klubben för första gången på många år.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHRISTIAN BACKEVIK ?? AVGÖRANDE. Nästa vecka börjar kvalet för Jens Blixt och hans AIK.
FOTO: CHRISTIAN BACKEVIK AVGÖRANDE. Nästa vecka börjar kvalet för Jens Blixt och hans AIK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden