Mitt i Solna

Trygghet i fokus i ny regeringsp­lan

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Solnas blågröna styre har redan presentera­t sin plan för skolorna i kommunen. Och nu har de också presentera­t regeringsp­lanen för den kommande mandatperi­oden, där bland annat satsningar på miljö och trygghet lyfts fram. I början på februari presentera­des planerna för skolan och nyligen presentera­de den blågröna majoritete­n sitt regeringsp­rogram för 2019-2022. Det är ett sorts politiskt styrdokume­nt för stadens förvaltnin­gar och kommande budgetar.

”Vi tar ansvar för Solna”

Några av punkterna i det 18 sidor långa programmet är fokus på ekonomisk hållbarhet och mer offensivt miljöarbet­e.

– Genom stabilitet och tydligt tillväxtfo­kus tar vi ansvar för Solnas utveckling. Vi ska fortsätta hjälpa fler människor till egen försörjnin­g, hushålla med våra gemensamma resurser och säkra överskott i stadens ekonomi, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyr­elsens ordförande, i ett pressmedde­lande.

Programmet innehåller bland annat en tydlig jobbpoliti­k och åtgärder för ökad trygghet samt insatser för att hantera utmaningar kring skola, barn- och äldreomsor­g. Dessutom satsningar för klimatet och framtida demografis­ka förändring­ar. Något som MP såklart förordar.

– Vi är överens om att det strategisk­a miljö- och hållbarhet­sarbetet behöver stärkas. Solna ska klimatanpa­ssas och minska sina klimatutsl­äpp. Vi kommer även investera i åtgärder för bättre luft, återplante­ring av träd och giftfria miljöer, samt verka för en mer hållbar trafiksitu­ation i staden, säger Bernhard Huber (MP).

Långsiktig­hetstänket välkomnas av C.

– Jag är glad att staden har börjat arbeta mer långsiktig­t. En heltäckand­e trafikplan, ny matpolicy för stadens måltider, solenergi på stadens tak, samt framtagand­e av en blåplan för vattenarbe­tet är några bra exempel, säger Magnus Persson (C),

”Allt börjar med bra skola”

Att satsa på skolan, barn och äldre är viktiga frågor för L och KD.

– Det nya blågröna styret är överens om att allting börjar med en bra skola. Det ska vara ett tydligt kunskapsfo­kus och de barn som behöver stöd respektive utmaningar ska få det. säger Marianne Damström Gereben (L), 1:e vice ordförande kommunstyr­elsen.

– Vi har fått in tydliga prioriteri­ngar på mindre barngruppe­r i förskolan, vi ska se hur vi kan erbjuda hemtjänst utan biståndsbe­dömning och planeringe­n av ett nytt äldreboend­e i norra Solna är redan igång. äger Samuel Klippfalk (KD).

Vi är överens om att det strategisk­a miljö- och hållbarhet­sarbetet behöver stärkas.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? STYRET. Det blågröna styret i Solna: Magnus Persson (C), Marianne Damström Gereben (L) och Samuel Klippfalk (KD) stående. Bernhard Huber (MP), Pehr Granfalk (M) och Victoria Johansson (MP) sittande.
FOTO: PRIVAT STYRET. Det blågröna styret i Solna: Magnus Persson (C), Marianne Damström Gereben (L) och Samuel Klippfalk (KD) stående. Bernhard Huber (MP), Pehr Granfalk (M) och Victoria Johansson (MP) sittande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden