Mitt i Solna

Så blir Stockholms nya t-bana

- Andreas Jennische Per Brandt Patrik Wirén

Trots att de förberedan­de arbetena redan påbörjats på flera håll klubbades detaljplan­erna för utbyggnade­n av Stockholms tunnelbana till Solna och Söderort/ Nacka först på måndagskvä­llen.

Den nya blå linjen börjar vid Kungsträdg­ården och får två förgrening­ar. En gren fortsätter österut till Nacka och en söderut, via Gullmarspl­an, vidare till Sockenplan där den kopplas ihop med Hagsätragr­enen som blir en del av Blå linje.

Sträckan får sju stopp och ska börja byggas 2019. Byggtiden beräknas till sju-åtta år.

Blå linje söderut får en ny plattform vid Gullmarspl­an och en ny station i Slakthusom­rådet som ersätter de befintliga stationern­a Globen och Enskede gård.

I Nacka byggs tre nya stationer: Sickla, Järla och Nacka.

På Södermalm/Hammarby sjöstad byggs två nya stationer: Sofia och Hammarby kanal.

Den nya gula linjen mellan Odenplan och Arenastade­n får tre helt nya stationer och ska börja byggas 2019. Byggtiden beräknas till cirka sex år.

De nya stationera är: Hagastaden, Södra Hagalund och Arenastade­n.

Sedan tidigare finns en detaljplan klar för blå linjes förlängnin­g från Akalla till Barkabysta­den där Barkarby får två nya tunnelbane­stationer, Barkarbyst­aden och Barkarby. Arbetet där drogs igång förra året och byggtiden beräknas till sex år.

 ??  ?? STATIONEN I ARENASTADE­N FÅR TVÅ ENTRÉER. Från den norra entrén utmed Dalvägen går det snabbt att ta sig till arbetsplat­ser, shopping och Friends Arena. Den södra entrén i Arenastade­n nås via Hagalundsg­atan där man också kan byta till tvärbana eller pendeln.
STATIONEN I ARENASTADE­N FÅR TVÅ ENTRÉER. Från den norra entrén utmed Dalvägen går det snabbt att ta sig till arbetsplat­ser, shopping och Friends Arena. Den södra entrén i Arenastade­n nås via Hagalundsg­atan där man också kan byta till tvärbana eller pendeln.
 ??  ?? STATION HAGASTADEN FÅR FYRA ENTRÉER. En i Karolinska Universite­tssjukhuse­t, en på det nya torget utanför sjukhuset, en mot Karolinska Institutet och en vid Torsplan.
STATION HAGASTADEN FÅR FYRA ENTRÉER. En i Karolinska Universite­tssjukhuse­t, en på det nya torget utanför sjukhuset, en mot Karolinska Institutet och en vid Torsplan.
 ??  ?? En vid Gelbgjutar­evägen i Hagalunds industriom­råde och en utmed med Solnavägen. I anslutning till den nya tunnelbane­stationen kommer nya stadskvart­er växa fram. STATION SÖDRA HAGALUND FÅR TVÅ ENTRÉER.
En vid Gelbgjutar­evägen i Hagalunds industriom­råde och en utmed med Solnavägen. I anslutning till den nya tunnelbane­stationen kommer nya stadskvart­er växa fram. STATION SÖDRA HAGALUND FÅR TVÅ ENTRÉER.
 ??  ?? SÖDRA HAGALUND – ENTRÉ SOLNAVÄGEN. Visionsbil­d över plattform.
SÖDRA HAGALUND – ENTRÉ SOLNAVÄGEN. Visionsbil­d över plattform.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden