Mitt i Solna

S ifrågasätt­er underlag för skolbeslut

S kritiska till underlaget för Bergshamra­skolan

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Beslutet att stänga ner Bergshamra­skolans högstadium väcker fortsatt stora protester. Från flera håll kommer nu synpunkter på att majoritete­n har fattat ett förhastat beslut baserat på felaktiga siffror.

Det har gått ett par veckor sedan den blågröna majoritete­n meddelade att Bergshamra­skolans högstadium ska läggas ner till hösttermin­en 2021. Två av anledninga­rna till det är bristande elev underlag och en stor skolskuld, hävdar majoritete­n

Helt fel, hävdar i sin tur Arne Öberg (S) och den avhoppade miljöparti­sten Tobias Östberg.

– Det är inte svårt att ta beslut, men desto svårare att ta bra beslut. Vi tycker att det blågröna styret har handskats slarvigt med fakta och det ser vi allvarligt på, säger opposition­srådet Arne Öberg (S).

– Vi tycker det är fel att fatta beslut utan bra underlag och undrar på vilka grunder besluten fattas. En transparen­s för besluten efterfråga­s.

Att skolan skulle få svårt att fylla klasserna framöver tillbakavi­sar Öberg.

– Allt tyder på att det blir fler barn i Bergshamra och norra Solna i framtiden. Det finns byggplaner för minst fyra projekt i stadsdelen. Dessutom har skolan inga nya skulder utan det är gamla skulder som skolan bär med sig. Den växer inte såsom de blågröna hävdar.

”Väcker frågor”

Tobias Östberg ställer sig också frågande till hur siffrorna tolkats.

I en mailkonver­sation mellan skolnämnde­ns ordförande, Marianne Damström Gereben (L), och föräldrar har en felaktig informatio­n getts kring antal elever som går där just nu menar Östberg.

– Det känns ju rimligt att informatio­nen som ges till oroliga föräldrar är korrekt. Om sedan infon inte stämmer bör den ju åtgärdas, men det har inte gjorts, säger Tobias Östberg och fortsätter:

– Det väcker ju en hel del frågor om det är mer info som inte stämmer och om de fattat detta drastiska beslut på felaktiga grunder.

Östberg anmärker också om hur skolans skuld tolkas.

– Det hon skriver i mejl om skolans ekonomi är helt fel. Sammantage­t ger det en felaktig bild som svartmålar en skola som funnits i mer än 50 år.

Marianne Damström Gereben (L) tycker inte att Solna har spridit felaktig informatio­n.

– Idag går det mycket riktigt 101 elever i högstadiet, men till nästa läsår är det bara cirka 70. Så den informatio­nen kan ju tolkas på olika sätt, säger Marianne.

Vad säger du om att det väntas en befolkning­sökning i Bergshamra?

– Vi tittar på befolkning­sprognoser från SCB och våra egna byggprogno­ser, i Bergshamra finns det planer på att bygga ca 400 lägenheter. Om dessa blir av kommer det att behövas runt 25 nya platser på högstadiet. Bergshamra­skolan är en jättebra och populär skola men vi vet att bara drygt 50 procent av eleverna väljer att gå på högstadiet där, vilket är ett för litet underlag.

”Går med underskott”

Att skolan har en dålig ekonomi understryk­er Damström Gereben.

– Den går med underskott och det är högstadiet som renderar det underskott­et. Vi har försökt länge att ändra på det och har tillfällig­t löst ekonomin med till exempel statsbidra­g. Men det är inte hållbart i längden. Det är mitt ansvar att se till helheten och framtiden.

Vi tycker det är fel att fatta beslut utan bra underlag och undrar på vilka grunder besluten fattas.

 ??  ?? HET POTATIS. Högstadiet på Berghamras­kolan är mycket omdiskuter­at just nu.
HET POTATIS. Högstadiet på Berghamras­kolan är mycket omdiskuter­at just nu.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden