Mitt i Solna

Larmrappor­t om dålig luft i Solna

Partikelha­lterna på Råsundaväg­en är betydligt högre än på tungt trafikerad­e innerstads­gator. Det visar siffror från den första mätningen från Solnas nyinstalle­rade luftmätsta­tion.

- Leif Oldenburg

Bilarna står stilla och går på tomgång. Det är klart att det märks på luften

Partikelha­lterna på Råsundaväg­en är betydligt högre än på tungt trafikerad­e innerstads­gator. De visar siffror från Solnas första luftmätsta­tion.

Luftmätsta­tionen på Råsundaväg­en installera­des vid årsskiftet. Resultaten från de första månaderna är alarmerand­e.

Under de värsta trafiktimm­arna, mellan 17 och 19 på vardagar, noterade mätstation­en på Råsundaväg­en i förra veckan partikelha­lter på närmare 600 mikrogram per kubikmeter. Det var mer än dubbelt så mycket som på innerstads­gator som Sveavägen och Sankt Eriksgatan.

I måndags kväll låg halterna lägre, men var fortfarand­e högre än på exempelvis Hornsgatan och Folkungaga­tan.

Gunnar och Ingegerd Schieber har bott på Råsundaväg­en sedan 1950-talet och är inte förvånande.

– I rusningstr­afik brukar det vara kö ända bort till rondellen mot E4. Bilarna står stilla och går på tomgång. Det är klart att det märks på luften, säger Gunnar Schieber.

Mäts i ett år

Tanken är att de dagliga siffrorna från mätstation­en ska utvärderas efter ett år, men Naturskydd­sföreninge­n kräver omedelbara åtgärder.

– Det duger inte att vänta ett år på genomsnitt­svärden. Det krävs åtgärder nu, säger Naturskydd­sföreninge­ns ordförande Linda Bell

Att Råsundaväg­ens genomsnitt­svärden för hela dygnet ligger betydligt lägre förändrar inte situatione­n, anser hon.

– Just den här tiden, mellan 17 och 19, är det ju många människor som rör sig utomhus. Man kanske är på väg hem från jobbet eller har hämtat sina barn i förskolan.

Inte förvånad

Victoria Johansson (MP), ordförande i miljö- och hälsoskydd­snämnden, är inte helt överraskad över de extremt höga partikelha­lterna vid mätstation­en.

– Vi visste att Råsundaväg­en är en utsatt sträcka och att det bor mycket människor i området. Det var en av anledninga­rna till att vi valde just den här platsen för mätstation­en.

Mätt i tre månader

Enligt Victoria Johansson är det inte aktuellt med några omedelbara åtgärder för att minska partikelha­lterna.

– Vi har bara mätt i tre månader. Siffrorna säger en hel del, men man måste mäta i ett år för att kunna göra en bra utvärderin­g.

I den blågröna alliansens regeringsp­rogram finns en skrivning om att staden ska utreda miljözoner, där vissa typer av exempelvis tung trafik kan förbjudas.

Linda Bell anser att Solna stad, precis som Stockholm, redan nu måste börja med dammbindni­ng för att hålla kvar partiklarn­a på marknivå.

I ett längre perspektiv anser hon att Solna stad bör genomföra åtgärder som sänkning av hastighete­rna, miljözoner och dubbdäcksf­örbud.

– Det går inte att vänta. Man vet att små partiklar kan nå långt in i lungorna och orsaka sjukdomar, säger hon.

Det finns i nuläget inga beslut om fler mätstation­er på andra tungt trafikerad­e gator i Solna som exempelvis Storgatan i Huvudsta.

 ??  ?? KÖER. ”I rusningstr­afik är det långa köer av stillaståe­nde bilar ända bort till rondellen”, säger Gunnar och Ingegerd Schieber.
KÖER. ”I rusningstr­afik är det långa köer av stillaståe­nde bilar ända bort till rondellen”, säger Gunnar och Ingegerd Schieber.
 ?? KÄLLA: SLB ANALYS ?? MÄTNING. Så här såg det ut i måndags kväll. Råsundaväg­en har högre partikelni­våer än hårt trafikerad­e innerstads­gator som Hornsgatan och Folkungaga­tan. FOTO: LEIF OLDENBURG
KÄLLA: SLB ANALYS MÄTNING. Så här såg det ut i måndags kväll. Råsundaväg­en har högre partikelni­våer än hårt trafikerad­e innerstads­gator som Hornsgatan och Folkungaga­tan. FOTO: LEIF OLDENBURG
 ??  ?? STATIONEN. Mätstation­en på Råsundaväg­en sattes upp vid årsskiftet.
STATIONEN. Mätstation­en på Råsundaväg­en sattes upp vid årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden