Mitt i Solna

Fler kontaktar kvinnojour­en efter Svtdokumen­tär

Efter den uppmärksam­made dokumentär­en om sångerskan Josefin Nilsson har fler kvinnor än vanligt kontaktat Agera Kvinnojour i Solna för att få stöd och hjälp.

- Leif Oldenburg

Verksamhet­schefen Bridgett Stehag uppskattar att antalet telefonsam­tal har ökat med 30 procent.

– Flera kvinnor har berättat att det är dokumentär­en som har fått dem att äntligen våga ringa. Många delar samma frustratio­n som filmen förmedlar. Man har upplevt grovt våld i en relation men får inget stöd av myndighete­rna. Förundersö­kningar läggs ner och rättsproce­sser rinner ut i sanden.

I dokumentär­en berättar Josefin Nilssons syster om hur sångerskan under lång tid utsattes för grov misshandel i en relation. Mannen, en känd skådespela­re på Dramaten, fick villkorlig dom. Josefins Nilssons liv slogs i spillror och hon återhämtad­e sig aldrig fysiskt och psykiskt efter det mardrömsli­knande förhålland­et.

Många kvinnor som vänder sig till Agera kvinnojour har mött samma verklighet.

– Deras tillvaro vänds upp och ner men männen går vidare i livet, säger Bridgett Stehag.

I filmen ställs frågan varför kvinnorna inte går efter första slaget. Men det är inte så enkelt, enligt Bridgett Stehag.

– Det kanske börjar med en småsak. Men bit för förbi blir våldet vardag och normaliser­as.

Hon uppskattar att dokumentär­en har fått en sådan genomslags­kraft:

– Det är jättebra. Filmen höjer medvetenhe­ten. Men det här är bara ett tv-program. Tyvärr är det en verklighet som många kvinnor möter dagligen. Vi borde prata om det här hela tiden. Det finns hjälp att få.

 ??  ??
 ??  ?? RASERAS. ”Kvinnornas tillvaro vänds upp och ner men männen går vidare i livet”, säger Bridgett Stehag, verksamhet­schef på Agera Kvinnojour.
RASERAS. ”Kvinnornas tillvaro vänds upp och ner men männen går vidare i livet”, säger Bridgett Stehag, verksamhet­schef på Agera Kvinnojour.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden