Mitt i Solna

Grannar oroliga när tunnel grävs

-

De är bland annat kritiska mot metoden som Svenska kraftnät vill använda sig av, där vatten läcker in, och sprickorna sedan tätas med betong.

Ingegerd Bills på Svenska kraftnät menar att metoden är mycket vanlig.

– Det innebär att man trycker in cement i berget så att tillräckli­g täthet uppnås. Det är en kostnadsef­fektiv, miljömässi­gt optimal och beprövad metod, skriver hon i ett mejl till Danderyds Nyheter. står på lerjord. På såna platser gör vi mätningar före, under och efter byggnation­en, skriver Ingegerd Bills.

En annan sak som bekymrar fastighets­ägarna är hur avtalet är utformat. När avtalet omvandlas till ledningsrä­tt för all framtid innebär det att den som får skador på sitt hus vid borrning inte kan kräva ersättning efteråt. Svenska kraftnät ska också ha rätt till markytan i all framtid, enligt grannarna.

Hälften av de berörda har vägrat att skriva på avtalet, och andra som redan skrivit på har avträtt avtalet. De har vänt sig till en jurist.

– Vi är inte intressera­de av ersättning utan att naturen ska få vara som den är, och att husen får vara. Varför i onödan förstöra bergvärmen i 50 hus, frågar sig Barbro Eriksson, även hon engagerad i frågan.

Sista chansen att ändra metoden för tunnelbygg­e är att påverka Lantmäteri­et, där ärendet ligger nu.

– De ska pröva vilken metod som är den bästa. Man måste se det på lång sikt och ha miljötänk, även om det kostar några kronor extra, säger Margareta Hellström.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden