Mitt i Solna

Ungt Vasalund tar sig an ettan

-

fixade det. Vasalund ska inte spela i division 2, säger fotbollspr­ofilen.

Till helgen börjar årets upplaga av division 1 norra och det är ett ganska nytt lag som tar sin an den högre serien. Samtliga äldre lagpappor såsom Amoah, Malmborg och Pavey har lämnat. Dessutom gick skyttekung­en Andreas Rako till Motala.

– Jag hade gärna haft kvar de äldre killarna, men deras livssituat­ion utanför fotbollen möjliggjor­de ingen fortsatt satsning. Dom bidrog mycket till avancemang­et, men nu har vi gjort en annan satsning. Den gemensamma nämnaren är att alla är yngre än 25 år, de flesta kring 20-årsåldern. Den äldsta spelaren 2019 är född 1994.

– Snittålder­n är på drygt 20 år. Det är extremt ungt, men jag ser en stor potential. Division 1 är en perfekt serie för yngre spelare och det är medvetet från vår sida att satsa så.

För ungt?

– Vi får se. Det finns både för- och nackdelar med det. Men just nu ser jag bara fördelar. Bland nyförvärve­n märks 21-åriga Marko Nikolic. Den tidigare hyllade talangen, bland annat tolv matcher i AIK, hoppas få fart på karriären igen på Skytteholm.

– Ja, det är såklart målet. Jag tycker vi ser bra ut även om vi inte dra några förhastade slutsatser än. Vi har tränat bra och har en stabil trupp. Vi är unga, men pigga och fräscha och vill mycket, säger Marko.

Hur känns det att vara en av de äldre som blivande 22-åring?

– Lite konstigt, men mest kul. Det är såklart en liten nackdel att vi saknar rutin men jag ser det mest som något positivt. Det blir även en internatio­nell prägel på Vasa i år. I ett populärt tweet på Twitter skrev huvudträna­ren att han ”kände sig som världens förbundska­pten”. Det är uppskattni­ngsvis 19 olika nationalit­eter i årets a-trupp. Från Afrika till Danderyd.

– Det är något som vi ska utnyttja till vår fördel. Det är klart att det kan vara lite svårt med språket ibland, men hittills har det fungerat jättebra. Själv spelade jag som bäst när jag inte förstod språket, ha ha.

Detta blir andra året som de båda Solnaklubb­arna AIK och Vasalund samarbetar mer ingående. En handfull spelare är inlånade och det kan variera under säsongen vilka det är. Hittills har det varit lyckat och ”Nesh” tror det kan bli ännu bättre i år. Så vad kan man förvänta sig av denna något oerfarna tappning av Vasalund?

– Vi får se. Mycket kommer att visa sig under tidens gång när vi lär oss serien. De andra lagen kanske har lite försprång men alla har ju noll poäng när serien startar. Vi har gjort en bra försäsong och slagit seriekonku­rrenter, vilket gör att det känns lite lättare inför säsongen.

Vad blir målet då?

– Att etablera oss, lära känna serien igen och jag har alltid målet att vinna alla matcher. Huvudmålet är att utveckla laget och spelarna och fostra dom in i seniorfotb­ollen.

– Vi ska inte titta för mycket på tabellen, men det är ju mera utveckland­e att vara i toppen och vinna matcher.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden