Mitt i Solna

Chockhöjni­ng av Solnas p-avgifter redan i höst

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Det blir ska dyrare att parkera på Solnas gator. Höjningarn­a genomförs redan i höst. Det handlar inte om några små höjningar när Solnas nya parkerings­system nu presentera­s. I stort sett samtliga taxor i gaturummet höjs – vissa så mycket som 100 procent.

Att parkera bilen en timme på en gata nära Solna centrum kommer exempelvis från den 1 oktober kosta 20 kronor i timmen mot 12 kronor i dag. En timmes parkering i arbetsplat­sområden som Solna strand och delar av Gustav III:s Boulevard i Frösunda höjs från dagens 10 kronor i timmen till 20 kronor. Även avgifterna för boendepark­ering höjs, från 300 kronor i månaden till 400 kronor. ”Trångt på gatorna” Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) hoppas att det nya parkerings­systemet ska skapa mer plats i Solnas gaturum.

– Redan i dag är det trångt på gatorna samtidigt som det finns gott om oanvända garageplat­ser. Med det här systemet hoppas vi kunna skapa mer plats åt bilar som rör sig samt fotgängare, cyklister och kollektivt­rafik, säger han.

Merparten av garageplat­serna i Solna är i dag privatägda. En garageplat­s hos den kommunala bostadssti­ftelsen Signaliste­n i exempelvis Hagalund eller på Västra vägen kostar 850 kronor i månaden. Vinnare finns Det är svårt att hitta bilburna vinnare när det nya parkerings­systemet införs. Men i Västra skogen sänks avgifterna för timparkeri­ng när området i fortsättni­ngen klassas som bostadsgat­a i stället för som nu centrumgat­a. Det kan också betyda att de avgiftsbel­agda besökspark­eringarna kan bli tillgängli­ga som boendepark­eringar på kvällstid.

– I min värld kan det bli så men det kommer tydliggöra­s framöver, säger Magnus Persson.

Taxorna för nyttoparke­ring höjs också – liksom kraven.

– Solna har tidigare haft väldigt tillåtande regler för vem som kan få tillgång till nyttoparke­ring. Nu skärper vi upp kraven.

Det blir även glesare mellan parkerings­automater på Solnas gator. Över hälften av alla köp av besökspark­ering sker redan i dag via app. När automatern­a nu uppdateras ska cirka en tredjedel försvinna.

– Vi kommer att ta hänsyn till gångavstån­d och vilka som används mest, säger Magnus Persson. Försvinner under juli De omdiskuter­ade servicedag­arna försvinner under semestermå­naden juli – men först nästa år.

De nya avgifterna för parkering behandlas vid tekniska nämndens nästa möte den 17 april. Den 27 maj ska kommunfull­mäktige ta ställning till de nya taxorna som föreslås börja gälla från den 1 oktober i år.

Vi kommer att ta hänsyn till gångavstån­d och vilka som används mest.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA LILJEQVIST ?? VINNARNA. Magnus Persson på parkerings­platsen i Västra skogen – här finns de bilburna vinnarna.
FOTO: ANNA LILJEQVIST VINNARNA. Magnus Persson på parkerings­platsen i Västra skogen – här finns de bilburna vinnarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden