Mitt i Solna

Ännu finns chansen att sommarjobb­a.

- Leif Oldenburg

Nu har sommarjobb­en i Solna lottats ut. En del blev utan, men nya jobb kommer in varje vecka.

Den sista april gick beskeden ut till de ungdomarna som hade sökt. Då fanns 270 platser. För den som fick ett negativt besked i första lottningen behöver det inte vara kört. Eftersom det fortfarand­e skrivs kontrakt kring ännu fler sommarjobb­splatser med olika arbetsgiva­re och att vissa sökanden hoppar av pågår det nya lottningar hela tiden.

– Vissa har fått jobb på annat håll och andra har nya planer för sommaren. Först i augusti vet vi exakt hur många platser vi har haft att fördela och hur många ungdomar som fått jobb, säger Ulla Johansson, arbetsmark­nadschef i Solna stad.

Alla som är födda 01 och 02 eller som går första eller andra året i gymnasiet och är skrivna i Solna har fått söka sommarjobb­en. Lönen ligger på 85–90 kronor beroende på ålder. Jobben löper i tvåveckors­perioder med början i vecka 25. Ungdomar med funktionsv­ariationer och ensamkomma­nde är prioritera­de.

– Men de ensamkomma­nde ungdomarna är just nu en liten grupp i Solna, säger Ulla Johansson.

En stor del av sommarjobb­en finns inom vård och omsorg, kultur och fritid samt barn- och ungdom. Dessutom har stadens tekniska förvaltnin­g inskrivet i sina upphandlin­gsavtal att företagen även ska skapa sommarjobb.

Antalet sommarjobb är något färre än förra året eftersom regeringen då fördelade extrapenga­r för att fler ungdomar skulle få chansen att bekanta sig med arbetsmark­naden.

– Men vi får in nya sommarjobb hela tiden. Det känns jättebra. Arbetsgiva­rna är otroligt positiva och många vill vara med och göra skillnad, säger Amal Lehtinen, näringsliv­ssamordnar­e och projektled­are för sommarjobb­en i Solna stad.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OMSORG. En stor del av sommarjobb­en finns inom vård och omsorg.
FOTO: MOSTPHOTOS OMSORG. En stor del av sommarjobb­en finns inom vård och omsorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden