Mitt i Solna

AIK kammade hem fyra medaljer på USM

Två guld och två silver för AIK basket på USM/RM

- Anders Ekström

Det var tredje året i rad vi var i final och vårt andra raka guld, vilket var enligt plan.

Fyra lag, lika många medaljer. AIK:s basket hade med fyra ungdomslag på RM/USM i Norrköping och samtliga tog medaljer. Två av dessa var av ädlaste sort.

Vid sidan av det ordinarie seriespele­t pågår under säsongen ett kvalspel mot det åtråvärda RM/USM. Normalt brukar det vara tre kvalomgång­ar innan de fyra främsta lagen i Sverige tar plats i slutspelet – ”final four”.

2018/19 hade fyra av AIK:s ungdomslag lyckats kvala in. Flest antal lag av alla klubbar i Sverige i slutspelet.

– Det visar på att vi har en välmående ungdomsver­ksamhet som är på uppåtgåend­e. Ett kvitto på att vi gör rätt saker. Det lovar gott inför framtiden att återväxten är god i AIK, säger Jacob Ljungqvist som är ungdomsans­varig i AIK.

Killarna tog gulden

Samtliga fyra lagen tog sig förbi semifinale­n och fick därpå spela final. Där visade klubbens killar att de hade toppat formen, medan tjejlagen inte nådde ända fram och fick nöja sig med silver.

U19-tjejerna, som tagit flera raka guld, föll stort i finalen mot Luleå (51–74), medan F16-laget föll med en ynka poäng mot Spånga (49–50).

Guldmedalj­erna togs av grabbarna i P17 och P15. Det sistnämnda besegrade Åkersberga med 85–78 i finalen.

– Dom var i final även i Stockholms­serien där också AIK vann. Det var de två bästa lagen i Sverige som möttes i en tuff historia.

Vann i förlängnin­gen

Storfavori­ten P17 vann över ”hemmalaget” Norrköping Dolphins. Det blev en tight historia där Gnaget avgjorde i den andra förlängnin­gsquartern (5 min).

– Vi ryckte i slutet och kunde till slut vinna med 93–87. Det var tredje året i rad vi var i final och vårt andra raka guld, vilket var enligt plan, fortsätter Ljungqvist som coachar P17-killarna.

Det blev alltså totalt fyra medaljer på RM/USM: två guld och två silver. Ett fint facit.

– Jag är otroligt nöjd och stolt för medaljerna och att alla tog sig till finalen. Det visar på en bra verksamhet och att vi har duktiga coacher.

Dessutom blev två AIKspelare MVP (most valuable player) i final four: Valter Lumpus (P17) samt William Kermoury (P15).

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS TILLGREN ?? GULD. För andra året i rad tog P17-grabbarna, född 2002, guld i USM. Totalt tog AIK fyra medaljer på USM/RM.
FOTO: ANDERS TILLGREN GULD. För andra året i rad tog P17-grabbarna, född 2002, guld i USM. Totalt tog AIK fyra medaljer på USM/RM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden