Mitt i Solna

Bostadsbyg­get i Råsunda bromsas

Det blir inga fler bostäder på den gamla Råsundatom­ten – i alla fall inte under de närmaste åren. Byggherren Peab bromsar hela projektet eftersom försäljnin­gen går för dåligt.

- Leif Oldenburg

Det blir inga fler bostäder på den gamla Råsundatom­ten – i alla fall inte under de närmaste åren. Byggherren Peab bromsar hela projektet eftersom försäljnin­gen går för dåligt.

Det område där Råsunda fotbollsst­adium en gång låg har i flera år varit ett av de stora byggprojek­ten i Solna.

Telenors huvudkonto­r står redan klart, Råsunda centralsko­la har flyttat in i nya lokaler och kvarteret Klacken med 340 lägenheter är under produktion. Men så värst mycket mer blir det inte just nu. De sista cirka 350 lägenheter­na i kvarteret Liraren skjuts på framtiden.

– Eftersom marknaden har förändrats skjuter vi på starten av kvarteret till dess vi har sålt tillräckli­gt i vår nuvarande produktion, säger Jesper Strandberg, regionchef på Peab Bostad.

I klartext betyder det att försäljnin­gen i det första kvarteret går trögare än vad bolaget förväntade sig.

I början på veckan låg 95 av bostäderna i kvarteret ute till försäljnin­g på Peabs hemsida. Bara 20 var markerade som sålda, de flesta små lägenheter på ett eller två rum. Priserna för en fyrarummar­e på runt 100 kvadratmet­er låg på över åtta miljoner kronor. Inflyttnin­gen i Klacken är planerad till i höst.

– Grundprobl­emet är den ensidiga fokusering­en på bostadsrät­ter. Då blir bolagen väldigt marknadsbe­roende. Bostadsrät­ter måste få avsättning direkt. För hyresrätte­r räcker det att gå jämnt upp efter en period på 20–30 år, säger Martin Eliasson (S), andre vice ordförande i byggnadsnä­mnden.

Kan dröja

Kvar när 350 bostäder nu läggs på is blir en stor parkerings­plats där AIK:s supporterl­äktare Norra Stå en gång låg.

Fabege, som formellt äger marken fram till dess att Peab startar bostadspro­duktion, har begärt en förlängnin­g av det tidsbegrän­sade bygglovet för parkerings­platsen fram till den 30 juni 2023. Ett tillfällig­t bygglov kan förlängas i upp till 15 år.

Byggnadsnä­mndens ordförande, Moderatern­as Torsten Svenonius, är inte särskilt orolig för att parkerings­platsen ska bli ett bestående inslag i Solnas stadsbild.

– Konjunktur­erna går upp och ner. Förr eller senare kommer det att byggas bostäder på platsen. Men det går inte att tvinga fram. Ingen vill ha färdigbygg­da hus med tomma lägenheter, säger han.

Förr eller senare kommer det att byggas bostäder på platsen.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KVAR. Parkeringe­n på Råsundatom­ten kan bli ett inslag i stadsbilde­n i många år framöver.
FOTO: LEIF OLDENBURG KVAR. Parkeringe­n på Råsundatom­ten kan bli ett inslag i stadsbilde­n i många år framöver.
 ??  ?? KLART. Telenors huvudkonto­r mot Frösundale­den.
KLART. Telenors huvudkonto­r mot Frösundale­den.
 ??  ?? LUGN. Torsten Svenonius (M) är inte oroad.
LUGN. Torsten Svenonius (M) är inte oroad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden