Mitt i Solna

Hårdare tag mot bilmålvakt­er i Solna.

NYA RUTINER FÖR SNABBARE ÅTGÄRDER: ”Ska inte förekomma i Solna”

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Nu skärper Solna jakten på så kallade bilmålvakt­er.

Trygghetsr­ådet har behandlat ett uppdrag om att de parkerings­vakter som verkar i Solna ska se till att de bilar som ägs av bilmålvakt­er eller har skulder som överstiger 5 000 kronor bärgas bort. Uppdraget ska nu vidare till kommunstyr­elsen för beslut.

Bättre rutiner

Staden arbetar redan mot bilmålvakt­er, men nu ska bättre rutiner arbetas fram med polisen för ännu snabbare åtgärd från stadens sida. Medborgare kan ta kontakt med kommunens kontaktcen­ter om de misstänker bilar som används av bilmålvakt­er.

– Bilmålvakt­er är en del i organisera­d brottsligh­et och ska inte förekomma i Solna. Har du skulder på bilen ska du aldrig känna dig säker på att bilen står kvar där du lämnat den. Tillsamman­s med polisen ska vi göra vad vi kan för att komma åt de här bilarna, säger Samuel Klippfalk (KD), ordförande i trygghetsr­ådet

Redan 2014 gjorde en ny lag det möjligt för polis och kommun att beslagta en felparkera­d bil med över 5 000 kronor i fordonsrel­aterade skulder. Om skulderna betalades fick ägaren tillbaka bilen.

Personer med stora skulder

Lagen infördes för att komma åt de så kallade bilmålvakt­erna. Kriminella registrera­r ofta sina bilar på en målvakt och struntar i att betala parkerings­böter och andra avgifter. Målvakten är formellt betalnings­ansvarig men har inga tillgångar. Oftast finns det inte en krona att kräva ut för staten.

Vissa målvakter har stått som ägare för över 3 000 bilar. I januari 2017 hade de 153 värsta bilmålvakt­erna i landet tillsamman­s 57000 bilar med en sammanlagd skuld till samhället på över 400 miljoner kronor.

I Sundbyberg började jakten på bilmålvakt­er på allvar hösten 2018. Då stod en person som ägare till över 150 bilar.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BORT. En bil bogseras bort i Rissne förra året.
FOTO: LEIF OLDENBURG BORT. En bil bogseras bort i Rissne förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden