Mitt i Solna

En ständig kamp på liv och död i spåret

- ANDERS EKSTRÖM Reporter Prata med mig! anders.ekstrom @direktpres­s.se

Isödra Sollentuna finns ett av länets absolut finaste promenadst­råk. Precis längs med vattnet vid Edsviken finns en helt underbar väg för oss som gillar att promenera eller löpträna. Har man lite feeling fortsätter man att gå hela vägen till Ulriksdal i Solna. Ibland genomför jag sträckan i högt tempo med löparskor på.

Beslutet att fixa till just promenadst­räckan nedanför Tegelhagen och Silverdal kan vara det absolut bästa som mina skattepeng­ar använts till i min hemkommun.

På tal om skattepeng­ar har en stor del använts till att göra en autostrada för cyklister rakt igenom Sollentuna. Nästan lika bred som bilvägen och dessutom alltid en av de första som plogas och sandas när det är vintervägl­ag. Perfekt för alla pendlande pedalister. En drömsituat­ion. Eller?

Dock verkar denna påkostade cykelbana inte räcka till. Dagligen ser jag cyklister på bilvägen som verkar tro att deras höga fart gör metallhäst­en till en bil. Och ännu värre är att promenadst­råket längs med vattnet används som någon sorts extra resväg till jobbet.

Trots att detta är ett promenadst­råk avsett för rekreation är det en smärre livsfara att gå där. Förra veckan var jag en decimeter från att bli påkörd av en stressad cykelpendl­are i hög fart. Resultatet av den ytterst snabba ordväxling­en (läs vrål på håll) var att jag skulle vara mer uppmärksam.

Går man dessutom i hörlurar i skogsspåre­t kan man hälsa hem direkt. Tyvärr är risken för att bli påkörd mer regel än undantag.

Det finns små skyltar som visar att de gående har företräde och att cyklar ska visa hänsyn. Jag väntar fortfarand­e på när den hänsynen ska visas.

Tyvärr är risken för att bli påkörd mer regel än undantag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden