Mitt i Solna

”Checca” missar aldrig ett elitlopp

Han har följt dramatiken på Solvalla 67 år i rad

- Jonny Andersson

Morsan tvingade mina äldre bröder att ta med mig till ”Valla” så hon fick lugn och ro.

Tre dagar i buren blev straffet för rymningen från lumpen 1956. Den bondpermis­en möjliggör för ”Checca” att se sitt 68:e raka elitlopp och utan den hade han sannolikt inte talat om Nils Ferlin som travkompis.

Få runt Solvallas travoval känner honom som Kjell Lindholm. 83-åringen presentera­r sig som ”Checca” – ”Checca Bulwalk”.

Frances Bulwark var en favorithäs­t. Checca hittade en barndomsko­mpis på.

– Skriv Checca, då vet dom.

Sista söndagen i maj avgörs alltid Sveriges största travevent – Elitloppet på Solvalla. 26 maj är det dags, för 68:e gången.

Var med från början

Tyska Permit med Walter Heitmann som kusk vann 1952 och då föddes Elitloppet. 16-årige Checca stod på publikplat­s och var redan inbiten traventusi­ast.

– Jag var sladdis. Morsan tvingade mina äldre bröder att ta med mig till ”Valla” så hon fick lugn och ro en stund.

Konsekvens­en av att skicka sjuåringen på trav kunde mamman inte föreställa sig. Han var för ung för att spela och letade bongar i hopp om att hitta en tappad vinst. Vilket ibland hände. Hans stallhäng ledde till att han fick följa med till andra banor och till att mamman gav upp och – i samråd med rektorn – tillät honom lämna skolan i förtid.

– Jag var i alla fall oduglig. Jag fattar inte att skötare, tränare och hästägare tog mig med till tävlingar på andra banor, de ville väl ha sällskap. Några jag kände arbetade inom SJ och fixade gratis tågresor. Till Gävle, Hudiksvall...

Arbeta ville han inte. För att grannarna inte skulle döma sonen som dagdrivare skickade mamman honom hemifrån vid sextiden på mornarna.

Han drog till Solvalla. – Jag hjälpte till med det jag kunde. Jobbade som lärling, tog ströjobb hos hästägare. Och så fick jag bra tips, säger Checca.

Tips som innebar att han sällan var black. Det är dock förskönad sanning, i hans berättelse­r handlar en del om att låna pengar för att spela.

Plötsligt stannar han i en mening och säger:

– Nu måste vi titta. Det här är dagens säkraste (Åke Lindblom med Karat Band). Den har jag spikat.

2140 meter senare höjer Checca näven och konstatera­r att han har fem rätt på V5, vilket ger 3 000 i vinst.

”Kände alla på läktaren”

– Klart att jag behövt låna några hundringar ibland, jag hade inget riktigt jobb, fortsätter han som att ingenting hänt. Ofta lånade jag när jag fått bra tips och kunde betala en stund senare.

– Förr kände jag alla på läktarna.

Nämnas kan poeten Nils Ferlin, Dagmar Ebbesen (skådespela­re) och Arne Domnerus (jazzmusike­r), kändisar som likt honom gillade att spela på hästar.

Med nämnda och många fler har han umgåtts med startlisto­r, tidtagarur och öga för hästar i form. Han har sett trav i många europeiska länder, även Ryssland och flängandet på svenska banor nådde ett crescendo när ATG och Bodentrave­t fixade så att han 2014 kom till Boden. Då enda banan i Sverige Checca aldrig varit på.

Aldrig missa elitloppet

På Valla har han varit galet ofta, under 76 år har det blivit cirka 6 000 tävlingsda­gar. Han har missat två, en 1984 och en 1994. Elitloppet tänker han aldrig missa. Det var nära ögat 1956, då tvingades han rymma från lumpen.

– Jag fick tre dagar i buren. Någon dag senare fick jag frisedel, morsan hade nog med det att göra. Jag skulle leva det här livet om jag fick en andra chans. Jag kan inte klaga, säger Checca.

 ??  ?? TRAVFRÄLST. Kjell ”Checca” Lindholm har sett Elitloppet på plats 67 år i följd och 26 maj är det dags igen.
TRAVFRÄLST. Kjell ”Checca” Lindholm har sett Elitloppet på plats 67 år i följd och 26 maj är det dags igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden