Mitt i Solna

Dubblerad räckvidd i kvadrat

Kia e-soul är byggd för allt utom motorväg: ”Det har vi ju Stinger till”

- Maria Dahlin

Men e-Soul ska inte köras på Autobahn. Det har vi ju Stinger till.

 Nya generation­en av fyrkantiga Kia Soul kommer bara att finnas som elbil. Räckvidden utlovas vara över 45 mil, en dubblering mot tidigare. Vi provkör.

Yyyeeeiii! Att trycka gaspedalen i botten låter som när rymdskeppe­n i Star Wars hoppar in i hyperrymde­n. Effekten kommer direkt på elbilsvis och elektroner­na lyckas sätta fart på den 1,8 ton tunga lådformade bilen utan problem.

Drivlinan har plockats från Kia e-Niro, vilket betyder ett 64 kilowattim­mars batteripak­et. Det är dubbla kapacitete­n mot vad förra eldrivna Soul hade och även antalet hästkrafte­r har ökats på markant, från 110 till 204.

Även om eldriften är den stora förändring­en har själva bilen också modifierat­s. Bland annat är det nu led-ljus i strålkasta­re och dimljus. Längden har plussats på med fem centimeter och den nya multilänkb­akaxeln sägs göra e-Soul mer följsam och bekväm att köra. Och visst känns den korta provkörnin­gen till största delen behaglig.

Det är när jag kommer upp i högre hastighete­r på motorvägen som ett vinande missljud smyger sig på.

– Men e-Soul ska inte köras på Autobahn. Det har vi ju Stinger till, säger Kias europeiske vd Emilio Herrera vid presentati­onen.

Nåja. Under den här vårdagen med 15 plusgrader visar färddatorn på en förbruknin­g på 16 kilowattim­mar per 100 kilometer, hyfsat nära de deklarerad­e 15,7.

Ecoinställ­ning för räckvidden Fyra körlägen finns: Normal, Eco, Eco+ och Sport. Ecoinställ­ningarna hjälper till att maximera räckvidden, genom att bland annat helt eller delvis stänga av luftkondit­ioneringen eller skala ner prestandan.

Sportläget gör bilen till en pigg injektion, men det rekommende­ras inte att kombinera det med maximal bromsåterv­inning, då det uppstår en åksjukefra­mkallande känsla mellan systemen. Bromsåterv­inningen styrs via paddlar på ratten och gör att bilen bromsar in när man släpper gaspedalen. Bromsenerg­in som samlas in hjälper till att ladda batteriet och besparinge­n i meter visas på ett uppmuntran­de sätt vid hastighets­mätaren.

Mobilappen är välkommen Snabbladdn­ing sker via CCS och det vätskekyld­a batteriet ska enligt Kia tillåta upprepade kvicka energipåfy­llningar utan problem. Med 100 kW-laddare kan bilen tankas från 20 till 80 procent på drygt 40 minuter.

En välkommen nyhet är mobilappen UVO. Tidigare har det inte gått att kontroller­a laddstatus på distans, men nu har alltså Kia åtgärdat detta problem.

Andra finesser i appen är möjlighet att aktivera klimatanlä­ggningen och ställa in timer på laddningen när bilen är inkopplad till laddbox över natten.

Jag tror att e-Soul kan få det tufft. Inte för att det är en dålig bil, men prisnivån ligger för nära e-Niro, som innan statlig klimatbonu­s på 60 000 kronor kostar 444 900 kronor. Skiljer det bara 11 000 kronor väljer de flesta nog hellre e-Niro.

 ?? FOTO: FLORIAN QUANDT ?? LÅNG RÄCKVIDD. Kia har förbättrat räckvidden väsentligt med e-Soul även om den lämpar sig bättre för mindre vägar, enligt reportern Maria Dahlin.
FOTO: FLORIAN QUANDT LÅNG RÄCKVIDD. Kia har förbättrat räckvidden väsentligt med e-Soul även om den lämpar sig bättre för mindre vägar, enligt reportern Maria Dahlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden