Mitt i Solna

Projektet

- Leif Oldenburg PROJEKTET. West Side Solna

Inflyttnin­gen i de attraktiva bostadsrät­terna på gränsen mellan Solna och Sundbyberg försenades med 15 månader. Drygt 50 köpare ville hoppa av projektet. Nu åker två av dem på ett rejält bakslag.

Tisdagens dom i Stockholms tingsrätt kan få stor betydelse för hela fastighets­branschen.

Den tid är över när bostadsrät­ter i vissa områden såldes slut redan på ritbordet. En rad planerade projekt har skjutits upp. För bara en dryg vecka sedan meddelade exempelvis Peab att 350 planerade lägenheter på Råsundatom­ten skjuts på framtiden eftersom försäljnin­gen gått för dåligt.

Ännu fler som vill hoppa av Domen i tingsrätte­n handlar formellt om två privatpers­oner som skrev förhandsav­tal på bostadsrät­ter i projektet West Side i hörnet av Råsundaväg­en och Gränsgatan. Bakom dem finns ytterligar­e 50 köpare som vill kliva av projektet.

När förhandsav­talet tecknades hade detaljplan­en inte vunnit laga kraft. Den preliminär­a inflyttnin­g som angavs av fastighets­bolaget var första kvartalet 2018 – nu blir det i stället under fjärde kvartalet i år.

– Man lovade en motorväg men det blev en kostig, sa bostadsköp­arnas advokat Jörn Liljeström vid Creo Advokater i en intervju med SolnaDirek­t i april i år.

Bostadsrät­tsförening­en hävdade att köparna var bundna av avtalet – trots den kraftiga förseninge­n. Nu har domen fallit. Två av tre domare går på bostadsrät­tsförening­ens linje.

”Inte till köparens fördel” Den tredje domaren betonar vikten av att köparen har en precis tidpunkt att utgå ifrån vid köpet. ”Avsaknaden av en bortre tidsgräns synes göra det möjligt att hävda att Föreningen aldrig kan komma i dröjsmål med att upplåta lägenheten”, skriver den skiljaktig­e domaren.

– Affärsmode­llen att bygga bostadsrät­ter är helt död eftersom alla förstår hur den är uppbyggd och att det inte är till köparnas fördel, säger Jörn Liljeström till Svenska Dagbladet.

De två bostadsköp­arna döms att, utöver sina egna utlägg, även betala bostadsrät­tsförening­ens rättegångs­kostnader på 548 625 kronor.

Domen kommer överklagas till Svea hovrätt.

SolnaDirek­t har sökt företrädar­e för SSM för en kommentar. ●

Affärsmode­llen att bygga bostadsrät­ter är helt död eftersom alla förstår hur den är uppbyggd och att det inte är till köparnas fördel.

West Side i april månad.

ligger i hörnet av Råsundaväg­en och Gränsgatan precis vid kommungrän­sen till Sundbyberg.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ??
FOTO: LEIF OLDENBURG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden