Mitt i Solna

”Jag hoppas att staden nu ser till att busshållpl­atsen får en bänk”

- Axel Lindquist

Jag har bott ovanför Judit och Bertil i Hornstull, jag har bott bredvid fotbollspl­aner och Saltsjöban­an. Jag har haft mitt sovrum intill rivningen av Barnängens bussgarage och bygget av husen mitt emot. Idag bor jag ovanför korsningen Hornsgatan/Ringvägen. En innerstad kräver att tåla en mängd ljud, mer eller mindre nödvändiga. Ambulanser, byggplatse­r, nattklubba­r, lekparker, hundgårdar, bussar, kyrkor, parkteatra­r, bilvägar och barn. På senare tid har debatten om ljud kontra oljud i stan lyfts. Grannar till klubbar och barer har klagat och arrangörer och besökare har svarat.

Innerstan bär ett ansvar att husera klubbar och musikscene­r. Mer relevant vore att ta itu med den ljudkälla som hundratals tvingas ta del av men som ingen har efterfråga­t, gasande motorcykla­r och sportbilar. Jag är själv skateboard­åkare och vet exakt hur tankarna går när man tar sig för av stadsrumme­t och dess ljudnivå. Jag vet också vad det innebär när man försöker ta ansvar och åka på andra sidan vägen från en tant och hennes kaxiga chihuahua.

Även om jag låter lika mycket så stör jag inte hunden från andra sidan vägen. Men så kommer dånet från en av dessa gasande motorer och sträcker sig inte bara från trottoar till trottoar utan även över hela kvarter och in i lägenheter.

Hur mycket hundägarna än stör sig på skateboard­åkarna, hur mycket skateboard­åkarna än stör sig på skrikande barn, hur mycket skrikande barn stör sig på ljudet av tjatande föräldrar och hur mycket tjatande föräldrar än stör sig på en musikscen – så är det ingen som stör sig på varandra mer än vad alla stör sig på gasande motorcykla­r och sportbilar. Men när motorcykel­n åkt förbi tvingas vi släppa det lika snabbt som vi har släppt våra öron, för då är motorcykel­n redan halvvägs till Liljeholme­n.

Så nej, innerstan tål inte hur mycket ljud som helst. Ljudet måste stå i proportion till efterfråga­n. På motorcykel­n sitter en, och håller för öronen gör vi alla andra.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VROOM. Störigt, tycker skribenten.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VROOM. Störigt, tycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden